kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dokunulmazlık dosyaları gündemde

Yeni Haber
TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonundaki dokunulmazlık dosyaları için oluşturulan hazırlık komisyonları, bu hafta çalışmaya başlıyor.

77 dosya için oluşturulan ve başkan seçimini yapan 3 hazırlık komisyonu, bu haftadan itibaren kendilerine düşen dosyaları ele alacak. Hazırlık komisyonları, AK Parti'den 3, MHP ve CHP'den 1'er olmak üzere 5 üyeden oluşuyor.

Başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Güldal Akşit'in seçildiği 3 Nolu Hazırlık Komisyonu, 17 Ocak Perşembe günü toplanarak çalışmalarına
başlayacak. Komisyon, aralarında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Grup başkanvekilleri Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ile DTP'li milletvekilleri İbrahim Binici, Şerafettin Halis ve Aysel Tuğluk Bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin de bulunduğu 20 milletvekiliyle ilgili 26 dosyayı inceleyecek. Komisyonda, CHP'li Gökhan Durgun'un 4, Haluk Koç, İbrahim Binici ve Hamit Geylani'nin ise 2'şer dosyası bulunuyor.

TBMM'de 70 sandalyeye sahip olan MHP'li milletvekilleri arasında tek dokunulmazlık dosyası bulunan Niğde Milletvekili Mümin İnan'ın dosyası da bu komisyonda ele alınacak.

LİDERLERİN DOSYASI

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığını yaptığı 2 Nolu Hazırlık Komisyonu ise 23 Ocak Çarşamba günü toplanacak. Komisyon, aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, CHP Lideri Deniz Baykal'ın da bulunduğu 28 milletvekiliyle ilgili 25 dosyayı ele alacak.Komisyonda, Unakıtan, Baykal ve AK Parti'li Mikail Arslan'ın 2'şer dosyaları yer alıyor.

KONUYU AİHM'E TAŞIDI


Başkanlığını AK Parti Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt'un yaptığı 1 Nolu Hazırlık Komisyonu ise 24 Ocak Perşembe günü toplanacak.Komisyon, aralarında Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Grup başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Nihat Ergün'ün olduğu 25 milletvekiliyle ilgili 26 dosyayı ele alacak.Komisyonda AK Parti'li Asım Aykan'ın 3, Nihat Ergün'ün 2 dosyası bulunuyor. Aynı komisyonda, konuyu AİHM'e taşıyan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın dosyası da yer alıyor.

İSTEYEN KOMİSYONA GELİP SAVUNMASINI YAPACAK

Komisyonlar, savunma haklarını kullanmaları için hakkında dokunulmazlık dosyası bulunan milletvekillerine yazı gönderdi. Bazı milletvekilleri yazılı savunma gönderirken, bazıları ise komisyona gelip sözlü savunma yapacağını bildirdi. Komisyonlar, bu konudaki çalışmalarını başkan seçiminden itibaren 1 ay içinde sonuçlandıracak.Hazırlık komisyonlarının çalışmalarını tamamlamasının ardından, hazırlayacakları raporlar, üst komisyon olan TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonunda ele alınacak. Komisyonunun raporu daha sonra Genel Kurulda okunacak.

AA