kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Erbakan

Türbana yasak getiren kararlar

* ANAYASA MAHKEMESİ: (Kenan Evren'in başvurusu üzerine 7 Mart 1989) "Siyasal alanda dinsel çabalar, dinsel geleneklere uygunluğu aranan düzenlemeler, eylem ve işlemler ne kadar geçersizse, öğretim ve eğitim alanında da din buyruklarıyla ilişki kurulamaz. Dersliklerde ve ilgili yerlerde dinsel inançları simgeleyen belirtilerden uzak kalınması zorunluluğu nedeniyle yükseköğrenim kurumlarında dinsel gereğe bağlanan başörtüleri laik bilim ortamıyla bağdaştırılamaz... Cumhuriyetin niteliklerine yönelik, dinsel kaynaklı düzenlemelerle girişimler anayasa karşısında geçerli olamaz."

* AİHM: Türbanla ilgili iki önemli kararı bulunuyor: RP'nin kapatılması ve Leyla Şahin davası kararları. Mahkeme her iki kararında da başörtüsünü sadece yasalar yönünden tartışmıyor. "Laikliğe ve demokrasiye aykırı bir simge" olarak tanımlıyor. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre de üniversitelerin dine ilişkin simgeleri engelleme hakkı bulunduğunu belirtiyor.

* RP KAPATMA DAVASI: (Anayasa Mahkemesi 22 Şubat 1998 gerekçeli kararı) "Okullarda öğrencilerin dinsel kuralların emrettiği biçimde takılan başörtüsü ile bulunmalarının laiklik ilkesine aykırı olduğu kesinleşmiş yüksek mahkeme kararıyla belgelenmesine rağmen, Genel Başkan Necmettin Erbakan dahil, RP'nin tüm yöneticileri, oy getirdiği inancıyla okullarda ve hatta devlet dairelerinde başörtüsü ile öğrenim görme ve çalışmanın Anayasal bir hak olduğunu ısrarla iddia ederek halkı kışkırtmışlardır. Bu ve davranışları bile laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini kabule yeterlidir."