kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
- Fazıl Say'ın gitmekten bahsetmesini çok eleştirdiniz. Bir insanın yaşadığı ülke hakkında eleştiri yapması sizi niye rahatsız ediyor?
- Orada bazı hakaretler var, 'Bakanın eşi türbanlı, bu ülkede yaşamaktan bıktım,' filan diyor. Canlı yayında da içindekini döktü; Osman Yağmurdereli gibi bir insana, dünya tatlısı bir insana "Göbeğini kaşıyan adam," dedi. Yapmayın ya! Bunları yaparsan; eleştirilere, saldırılara, hakaretlere de katlanırsın.

- 'Arkanı dön ve çık' diyerek hedef göstermek, ayrımcılık yapmak niye peki?
- Ayrımı ben yapmıyorum, adam ayrımı yapmış zaten; "Yüzde 70 yüzde 30," demiş...

- Anlamadığım şu; bu yazılar yeterince gergin olan ortamı iyice germiyor mu?
- Geriyor elbette, başta beni geriyor! (gülüyor) Ama Fazıl Say gibi müziğiyle değil de, siyasi polemiklerle gündeme gelen bir insandan bahsediyoruz. Mesela Orhan Pamuk, kalkıyor "Kürtleri ve Ermenileri öldürdük," diyor. Türkiye'yi tanıyor musun gerçekten, sen tarihçi misin? Bırakın tarihi, Türkiye'yi bile tanımıyor. "İmam ikindi saatinde caminin balkonundan ezan okudu," diyor kitabında. Camide balkon yoktur kardeşim, minare vardır! Yani bunları birilerine şirin görünmek için söylüyorsan, karşında beni bulursun.

- Fazıl Say'ı da 'Kilise müziği yapıyor zaten,' diyerek eleştirdiniz..
- O tartışmanın devamında, 'Kimler sanatçı?' diyerek söyledim...

- Kilise müziği yaptığı için mi sanatçı değil?
- Sanat denilen şey orijinal bir şey ortaya koymaksa, sen orijinal bir şey koymuyorsun kardeşim! Nihayetinde Beethoven'ın, Mozart'ın yaptığı bir kilise müziği var ortada...

- Beste yapıyor bu adam...
- Aynı kalıpta yapıyor! Tarkan da yapıyor beste, diğer sanatçılar da yapıyor. Sen o beste yapan insanlara sanatçı demiyorsan... Yani Fazıl Say için bu argümanları geliştirenlere söylüyorum, yani oradan eleştiriyorum.

- Hiçbir şey anlamadım. Birinin sanatçı olup olmadığını kilise müziği yapıp yapmamasıyla mı değerlendiriyorsunuz?
- Hadise, orijinal bir şey ortaya koymak.

- Adam beste yapıyor işte...
- Ama kilise müziği çerçevesinde yapıyor. Yakında göreceğiz, Akdamar diye bir projesi varmış. O da enteresandır, Ermeni keşişinin kızıyla, Müslüman bir çobanın aşk hikâyesi... Yine Ermeni damarı yakaladı! Yani "Ermeniler'i kestik," diyen Orhan Pamuk ödül aldı, bu da bir Ermeni efsanesini müziğe aktaracak, herhalde Nobel müzik ödülü alır! Bu benim görüşüm... Adam sonuçta başardı, gündeme geldi ve kültür bakanı ile görüşmeyi başardı. Bundan sonra herhalde başbakan tarafından da kabul edilir. Baksanıza gitmekten de vazgeçti...