kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Kanada yatırımlarını kaçıracak mıyız?

GEÇEN yılın son günlerinde SABAH gazetesinin ekonomi sayfasında Kanada ile ilgili bir haber vardı.
Haberde Kanada merkezli Magna şirketinin Türkiye'de yatırım yapmak için Tekirdağ'ı üs seçtiği yer alıyordu.
Magna, sıradan bir şirket değil. 25 milyar dolarlık cirosuyla, 23 ülkede 83 bin kişiye istihdam sağlayan dünya çapında bir şirket.
Tekirdağ'da Porsche ve BMW gibi büyük otomobil firmalarına lüks sınıfta yer alan 4x4 SUV'lar ve spor otomobiller üretmeyi planlıyor. İnanılmaz bir olanak. Bu yatırımı Türkiye'ye yapması için Magna'yı ikna eden isim ise Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz.
Peki, sonuç ne olacak dersiniz?
Benim aldığım haberler iyi değil.
Nedeni de iki ülke arasındaki "siyasi" ilişkiler...
Neredeyse iki yıldır ara ara da olsa THY'nin neden Kanada'ya direkt uçuş yapmadığını irdeliyorum. Bunun bilinen tek gerekçesi iki ülke arasında "Çifte Vergilendirme Anlaşması"nın imzalanmaması... Türkiye, anlaşmayı Ermeni soykırım yasası nedeniyle imzalamıyor.
Durum bu noktaya gelip tıkanmış. Ne Türkiye o vergi yasasını imzalıyor, ne de Kanada geri adım atıyor.
Geçen yılın son ayında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Gelirler İdaresi Başkanlığı'na anlaşmayı imzaya hazırlaması için talimat vermesi iş dünyasında sevinç yaratmıştı. Ama sonra ne olduysa oldu yine "beklemeye" alındı.
Türk Kanada İş Konseyi Başkanı Yılmaz Argüden bu konuda şunları söylüyor:
"Birçok ülke ile çifte vergi anlaşmamız var. Kanada ile olabilmesi için de çalışmalarımız devam ediyor. Teknik olarak sorun yok ama bence siyasi sorun var. Bu da Magna gibi büyük yatırımları etkiliyor. Ayrıca THY'nin Kanada'ya uçmaması da gelecek yatırımların bir kısmını azaltıyor."
İstihdam için yatırıma ihtiyacı olan Türkiye eğer ekonomik ilişkilerine bu gözle bakacak olursa, birçok ülke ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.