kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, köprü ve otoyolların parça parça satılmasının doğru olmayacağını savundu. Kilci, elektrik özelleştirmesinde yerli üreticiye teşviği ise yanlış buluyor.

'Sigara yasağı Tekel'in satış değerini etkilemez'

HAZAL ATEŞ ANKARA
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, sigara yasağının tüketimi düşüreceğini sanmadığını belirterek, "Yasağın Tekel özelleştirmesini olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi..
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, sigara yasağının Tekel'in satış takvimini ve değerini etkilemeyeceğini söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Metin Kilci, portföydeki şirketlerin satışıyla birlikte iki yıl içinde kurumun anahtarını teslim edebileceklerini ifade ederek, bu yıla ilişkin özelleştirme programı konusunda şu mesajları verdi: "Amerika'da yapılan bir araştırma sigara yasağının tüketimde ciddi azalmaya yol açmadığını ortaya koydu. Sigara içmeyenlerin haklarının korunması açısından önemli bir karar alındı. Ancak ben sigara tüketiminde ciddi bir değişiklik yapacağını düşünmüyorum. Sigara yasağının, 25 Ocak'ta teklif alma süresi tamamlanacak Tekel özelleştirmesini olumsuz etkileyebileceğini de düşünmüyorum. Tekel'in satışında ertelemeye yönelik bir etkisi olmaz. Çalışmalar noktasında bir eksiklik söz konusu olursa erteleme olur. Bu yıl portföyde, Halk Bankası, otoyollar, Türk Telekom'un yüzde 15 hissesinin halka arzı, elektrik dağıtım şirketleri, Bandırma ve Samsun limanları var. Elektrik ve Halk Bankası'nda strateji ve takvim belli değil.

TT'NİN DEĞERİ ARTTI
Türk Telekom'da Bakanlar Kurulu kararı alındı, 31 Aralık'a kadar satış tamamlanacak. Türk Telekom'un yüzde 15 hissesinden ne kadar gelir elde edileceğini tahmin edemeyiz. İki yıl önceki blok satıştan ortaya çıkan değerlerden yüksek olacaktır. Halka arzı 10 Mayıs'a kadar yapmayı tasarlıyoruz. (Türk Telekom'un yüzde 55 hissesine 2005'te 6 milyar 550 milyon dolar verilmişti) Özellikle yurtiçi bireysel yatırımcılar, yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılardan farklı bir değerlendirmeye tabi tutulacak. (Yerli bireysel yatırımcılara fiyat avantajı sağlanacak) Ölçek olarak önemli bir halka arz işlemi olacağı için bütün dünyada bu halka arzın pazarlanacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Türk Telekom'un önceliği var, diğerleri için sıralama yapılmadı. Bizim kontrolümüz dışında bazı faktörler var. THY ile ilgili de strateji belirlenmiş değil. Halka açık bir şirket olmadığı için resmi karar olmadan bir şey söylemek mümkün değil. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun bu konuda aldığı bir karar yok."