kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Hiçbir vicdana sığmayan vahşet"

Yeni Haber
Başbakan Erdoğan, önceki gün 5 kişinin hayatının kaybettiği, 68 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili incelemelerde bulunmak için Diyarbakır'a gitti.

Diyarbakır Valiliği'nde açıklamada bulunan Erdoğan, "Hiçbir vicdana sığmayan bir vahşetle karşı karşıyayız. Hedef sadece Diyarbakır değil bütün Türkiye'dir. Terörün gerçek yüzünü acı şekilde gördük. Saldırıya cevabımızı dayanışmamızla veriyoruz. Bu saldırı terör örgütünün amaçsızlığını da gözler önüne serdi. Örgüt Kürk kökenli vatandaşların temcilcisi olamayacak. Örgütün elebaşıları kirli emellerinin peşinde olduğunu gösterdi" diye konuştu.

Diyarbakır'da önceki gün yapılan hain saldırıyı değerlendirmek ve yerinde incelemek için şehre gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Diyarbakırlılar "Sen bizim herşeyimizsin" sloganlarıyla karşıladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün 5 kişinin hayatını kaybettiği, 68 kişinin ise yaralandığı patlamayla ilgili incelemelerde bulunmak için Diyarbakır'a geldi.

Erdoğan'a Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu da eşlik etti.

Başbakan'ı havaalanın Tarım Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır milletvekilleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir karşıladı. Havaalanında toplanan bir grup vatandaş, Başbakan Erdoğan'ın VİP'te görüşmesiyle sevgi gösterisinde bulundu.

YOĞUN GÜVENLİK

Bu arada Başbakanlık korumaları, köpeklerin de yardımıyla Diyarbakır Valiliği'nin çevresini didik didik kontrol etti. Korumalar Başbakan'ın görüşmelerini kamuoyuna ulaştıracak canlı yayın araçlarını kontrol etti.
Erdoğan daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında Diyarbakır Valiliği'ne geçti. Erdoğan'ın Valilik önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik bir grup, Başbakan Erdoğan'ın araçtan inmesiyle sevgi gösterilerinde bulundu.
Diyarbakırlılar, "Başbakan sen bizim herşeyimizsin" sloganlarıyla Erdoğan'ı karşıladı. "Diyarbakır seninle gurur duyuyor" sloganlarının da atıldığı karşılamada, Diyarbakırlılar, Başbakana destek, terör ve şiddete tepki gösterdi. Erdoğan'da Diyarbakırlıları selamlayarak karşılık verdi.

ERDOĞAN 15 STK TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi.Başbakan Erdoğan, beraberindeki Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile aralarında Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Tabip Odası Başkanı Adem Avcıkıran, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ali Akıncı, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Şehmus Akbaş'ın bulunduğu 15 sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle Valilik Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'daki patlamayla ilgili olarak, ''Bu, bölücü terör örgütünün eylem çeşidinden bir tanesidir. Şu andaki bulgular bu yönde'' dedi.

Erdoğan, Diyarbakır Valiliğinde sivil toplum örgütü temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından, basına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Bombalama eylemini yapanların İran'dan geldiği yönünde haberler olduğunu'' ifade etmesi üzerine Erdoğan, ''Eylem çeşidi itibariyle bir defa bu, bölücü terör örgütünün eylem çeşidinden bir tanesidir. Şu andaki bulgular bu yönde. Kaldı ki İran ile bu noktada bizim herhangi bir sıkıntımız söz konusu değildir'' dedi. ''Eylemi yapanların terör örgütüne mensup olup olmadıklarına'' ilişkin bir soru üzerine de Erdoğan, güvenlik güçlerinin eylem çeşidi açısından bu yönde bilgi verdiklerini bildirdi.

Saldırıda ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara şifa dileyen Erdoğan, şunları kaydetti:''Bu hain saldırı terör örgütünün sadece çaresizliğini değil, aynı zamanda amaçsızlığını da gözler önüne sermiştir. Çünkü bu yoldan hiçbir yere varamayacağı... Masum insanların, gencecik çocukların hayatına kast ederek hiçbir şey elde etmeleri mümkün değildir. Terör örgütünün elebaşları kendilerini ele vermiştir. Bundan önce de birçok kez söyledim. Bölücü terör örgütü hiçbir zaman benim Kürt kökenli vatandaşlarımın temsilcisi olmamıştır, olmayacaktır. Bu eylemde, saldırıda ölen kardeşlerim benim Kürt kökenli vatandaşlarım değil mi, bu bölgenin insanları değil mi?''

''TERÖRLE MÜCADELEDE AZİM VE KARARLILIĞIMIZ DAHA DA ARTMAKTADIR''

Erdoğan, olayın 5 dakika daha geç olması halinde bu sayının daha da artabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:''Bu çaresiz yavrular ebediyete intikal etmiştir. Temennim odur ki, onlar da şehit saflarında muamele görür. Terör örgütünün elebaşıları kendilerini bir kez daha ele vermekle kalmadılar, kendilerinden başka hiçbir şeyi düşünmediklerini, kendi hayatlarından başka hiçbir hayata değer vermediklerini, sadece kendi şahsi amaçlarının, kirli emellerinin peşinde olduklarını, kanlı düzenlerini sürdürmekten başka hiçbir davaları olmadığını ortaya koymuşlardır. Herkesin bunu böyle bilmesi,hesabını buna göre yapması için bunları söylüyorum: Bu hunhar eylemler bizim terörle mücadelede azim ve kararlılığımızı daha da artırmaktadır. Bunun için 'daha ileri, daha da geliştirilmiş bir demokrasi' diyoruz. Demokrasiyi hep beraber geliştireceğiz. Bu dayanışmamızı hep beraber sürdüreceğiz ve bu demokrasi mücadelesi, inanıyorum ki, çok daha güç bulacaktır, kuvvet bulacaktır.''

''TERÖRLE MÜCADELENİN SADECE ASKERİ BOYUTU YOKTUR''

Erdoğan, bölgede yaptıkları bu çalışmaların boyutunu ifade etmek istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:''Zira, dün akşam bir kanalda bir siyasi liderin yaptığı açıklamaları da görünce gerçekten üzüldüm. Bir defa terörle mücadelenin sadece askeri boyutu, emniyet boyutu yoktur. Siyasi boyutu vardır, diplomatik boyutu, ekonomik, sosyolojik, kültürel boyutu vardır. Terörle mücadelede birçok alanda mücadele etmeye mecburuz.Terörle mücadele ulusal değildir. Çünkü lokal bir eylem değildir. Terörün uluslararası boyutu vardır. Uluslararası bu terör eylemlerine karşı bizler de bu mücadeleyi uluslararası boyutta götürmek durumundayız. Nitekim Diyarbakır olayı bir anda bütün dünyada hemen karşılığını bulmuştur. Eğer bu anlatılmamış olsa, söylenmemiş olsa bunlar farklı bir şekilde değerlendirilebilir. İşte bu bakımdan bu işleri tüm boyutuyla, bu işi tüm boyutlarıyla ele alıcağız. Bundan sonraki süreçte de devlet millet kaynaşmasıyla dayanışma halinde bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Tekrar başımız sağ olsun.''

Erdoğan, ''Hedef, aslında sadece Diyarbakır değildir. Doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle aslında bütün Türkiye'dir. Bu birliğimizdir, bu beraberliğimizdir, aramızdaki dayanışma, sevgi ve kardeşliktir. Bu eylem, buna yöneliktir'' dedi.Erdoğan, Diyarbakır Valiliğinde sivil toplum örgütü temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Diyarbakırlılara başsağlığı dilemek, onlarla dayanışma içinde olduklarını göstermek, acılarını paylaşmak için bakan ve milletvekilleriyle birlikte Diyarbakır'a geldiklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:''Hiçbir insani değer tanımayan, hiçbir vicdana sığmayan büyük bir vahşetle karşı karşıya bulunuyoruz. Diyarbakır'ın en işlek caddelerinin birinde sivil, asker demeden bu olayla insan hayatına bir kez daha kast edilmiştir.''Terör örgütünün hiçbir ayrım yapmadan, özellikle bu karakterini ortaya koymak istediğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bunun gereğini bir kez daha göstermiştir. Terör, bu gerçek yüzünü acı bir şekilde ne yazık ki Diyarbakır'da, özellikle bunun altını çiziyorum
ikinci kez göstermiş durumda. Hedef aslında sadece Diyarbakır değildir. Doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle aslında bütün Türkiye'dir. Bu birliğimizdir, bu beraberliğimizdir, bu aramızdaki dayanışma, sevgi ve kardeşliktir. Bu eylem buna yöneliktir. Tabii ki buna en güzel cevabı millet olarak bir kez daha bu dayanışma, beraberlik ve birliğimizle vereceğiz. Bu bizim kardeşlik bağlarımızı güçlendiriyor. Birbirimize inanıyorum ki daha çok kenetleniyoruz. Bu hain saldırıda kaybettiğimiz evlatlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyorum. Terörün yıllardır mağdur ettiği bölge insanımızın, Diyarbakır halkının, bütün milletimizin başı sağ olsun.''
Toplantıda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, Diyarbakır Milletvekilleri Ali İhsan Arslan, Abdurrahman Kurt, Kutbettin Arzu, diğer yetkililer ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de hazır bulundu.

AJANSLAR