kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başbakan Erdoğan'dan 'Allahüekber' yürüyüşü

Bülent AYDEMİR / ANKARA
Başbakan, Birinci Dünya Savaşı'nda dondurucu soğuk nedeniyle şehit olan on binlerce askerin anısına Allahüekber Dağları'nda yürüyecek..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı sırasında on binlerce askerin dondurucu soğukta şehit olduğu Sarıkamış harekâtının yıldönümü dolayısıyla Allahüekber Dağları Milli Parkı'nda düzenlenen yürüyüşe katılacak. Başbakan Erdoğan, hafta sonu bir dizi etkinlik için Kars'a gidiyor. Erdoğan, Sarıkamış faciasının 93'üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenlere de katılacak. Şehit ailelerinin de yer alacağı anma töreninde, milli park ilan edilen Sarıkamış Ormanları ve Allahüekber Dağları alanında bir yürüyüş düzenlenecek. 8 kilometrelik parkurdan oluşan yürüyüşün son bir kilometrelik bölümüne Başbakan Erdoğan da katılacak. Erdoğan, böylelikle bazı tarihi kaynaklara göre 90 bin, Genelkurmay'ın son açıklamasına göre 60 bin şehidi yad etmiş olacak. Başbakan, Kars'ta başta Karslı işadamı İsmail Aytemiz tarafından yaptırılan Spor ve Sergi Sarayı olmak üzere bir dizi açılış yapacak.

90 BİN Mİ 60 BİN Mİ?
Enver Paşa'nın 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında Ruslara karşı başlattığı ancak hüsranla biten Sarıkamış harekâtında kaç askerin şehit olduğu son dönemin sıcak tartışmalı konularından birisi. 90 bin Osmanlı askerinin şehit olduğu yaygın olarak bilinirken, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesine koyduğu bilgi notunda şehit sayısı "60 bin kadar" diye gösterildi. Rusların 30 zayiat verdikleri savaşta, 200 subayla 7000 eri esir, 20 makineli tüfekle 30 topu da ganimet olarak aldıkları belirtildi.