kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Lira 2008'de % 8.5 değer yitirir, dolar 1.27 YTL'ye çıkar

EKONOMİ
Döviz kuru analistleri 2008'de dolar karşısında Türk Lirası'nın yüzde 8.5, Brezilya Reali'nin yüzde 3.75 ve Güney Afrika Randı'nın yüzde 12 değer yitireceği tahmininde bulundu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Lira 2008'de % 8.5 değer yitirir, dolar 1.27 YTL'ye çıkar
Dünyanın önde gelen döviz kuru analistleri 2007 yılında yüzde 17.7'lik değer artışı ile dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi YTL'nin bu yıl değer kaybedeceğini öngördü. Uzmanlara göre YTL, dolara karşı yüzde 8.5 değer kaybedecek. Bloomberg haber ajansı tarafından yapılan ankete göre, Türk Lirası, Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı 2008 yılında en az yüzde 3.75 değer yitirecek. Londra merkezli Dresdner Kleinwort'un global döviz kuru araştırmaları bölüm başkanı Arnab Das, Güney Afrika Randı'nın 2008'de dolar karşısında yüzde 12 oranında gerileyerek, dolar- Rand paritesinin 7.70 seviyelerine yükseleceğini öngörürken, Türk Lirası'nın da 2008 yılında güç kaybedeceğini bildirdi. Das'a göre Türk Lirası dolar karşısında yüzde 8.5 değer kaybedecek. Dolar kuru 1.27 YTL'ye yükselecek.

YÜKSEK FAİZ YETERLİ DEĞİL
2008 yılının döviz ticareti yapanlar için zor bir yıl olacağına dikkat çeken piyasa analistleri, gelişmekte olan ülkelere para akışına rağmen artık yüksek faiz oranlarına sahip olmanın para birimlerinin performanslarını artırmak için yeterli olmayacağını öngördü. Uzmanlara göre, özellikle Endonezya, Malezya ve Türkiye ekonomilerinin hızlı büyümesi para birimlerinin de değerlenmesine neden olurken, 2008 yılında Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya haricinde Yeni Zellanda, Avustralya, İzlanda ve Macaristan gibi ülkelerin para birimleri de dolar karşısında zor bir yıl geçirecek. ABD Doları, 2007 yılında son 4 yılın en düşük seviyelerine gerilerken, Euro karşısında yüzde 11.6, İngiliz Sterlini karşısında da yüzde 1.9 değer kaybetmişti. Dolar karşısında en çok değer kazanan para birimleri ise yüzde 17.7'lik artış ile Türk Lirası ve yüzde 17.2'lik değer artışı ile de Brezilya Reali olmuştu.

CAZİP OLMAYA DEVAM EDECEK
Yatırımcıların son birkaç yıldır yüksek getirileri nedeniyle Türkiye ve Brezilya'da yatırım yapmaya yöneldiklerini belirten analistler, güvenli liman olarak görülen gelişmekte olan ülkelerin 2008 yılında da yatırımcılar için cazip olmaya devam edeceğini bildirdi. Son 10 yıldır gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin sağlıklı bir büyüme yakaladığına işaret eden uzmanlar, gelişmiş piyasalardaki krizin tam etkisini henüz göstermediğini ifade etti. Bu arada Türkiye'nin bütçe açığının milli gelirinin yüzde 8'ine yükseleceğini öngören DeutscheBank anilistleri, Güney Afrika için ise bu oranın yüzde 23 'e yükseleceğini tahmin etti.