kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Çelik'in okura cevabı

DÜN, öğretmen adayı bir okurumun şikâyetini sütunuma almıştım. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hemen telefonla arayıp bilgi verdi.
1)"Çok az sayıda meslek teknik öğretmen atanıyor." Şikâyet bu. Hüseyin Çelik'in cevabı: "Atama, ihtiyaca göre yapılıyor. Meslek teknik okulların önündeki katsayı engeli aşılır ve bu okullara talep artarsa, elbette öğretmen ihtiyacı da çoğalacaktır."
2) "İş bulamadığımız için aldığımız kredi faizlerini bile ödeyemiyoruz." Hüseyin Çelik, iş bulana kadar kredilerin ödemesinin ertelendiğini ve çok cüzi bir faiz alındığını söylüyor.
3) "Öğretmenler, keyfi bir biçimde sözleşmeli olarak istihdam ediliyor; sonra da, sözleşmeliler kadroya geçiriliyor. Bizim gibi sırada bekleyenlere yer açılmıyor." Hayır... Sözleşmeliler de, KPSS sınavındaki puanlara göre alınıyor. Kadro açıldığında, sözleşmeliler de, bu kadroya talip olabiliyor. Ama gene, KPSS sınavındaki puanlar sıralamayı tayin ediyor.
4) Hüseyin Çelik, bir başka iddiaya da cevap verdi: "Eğitim fakülteleri mezunları dışında öğretmen atamıyoruz. 1990'lı yıllarda, diğer branşlarda ihtisas yapmış üniversite mezunları öğretmen olmuş. Ama, bizim zamanımızda bir tek örnek gösteremezsiniz."
Milli Eğitim Bakanı'nı bulmuşken, Fazıl Say'ın iddialarını da soralım istedik. Aksine, ilköğretimde, müzik dersinin saatini arttırmışlar. Ayrıca, liselerdeki kabiliyetli öğrencilerin eğitildiği Bilim ve Sanat merkezlerinin sayısını, 9'dan 40'a çıkarmışlar. Hedef, 81 ilde de bu merkezleri kurmak. Bir öğrenciye neredeyse 2 öğretmenin isabet ettiği Bilim ve Sanat merkezlerinde, gençler, ilgi duydukları sahalarda derinleşebiliyor.
Hüseyin Çelik, işsiz öğretmenler olduğu gerçeğini elbette kabul ediyor. "Ama, işsiz mühendisler, veterinerler, mimarlar, Mülkiye mezunları da var" diyor. "Her eğitim fakültesi mezununu istihdam edecek kadro mevcut değil ki!" Geçen yıl, 40 bin öğretmenin atandığını belirtiyor. Mevcut her 3 öğretmenden biri, son 5 yılda atanmış; her 3 dershaneden biri gene aynı dönemde kurulmuş.