kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Butto suikasti, Türk müteahhitleri tedirgin etti

Hazal ATEŞ ANKARA
Pakistan'da artan gerilim, ülkede yatırımı olan Türk firmalarında olası bir iç savaşın yatırımları sekteye uğratması endişesi yaşatıyor..
Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun öldürülmesi ile Pakistan'da yükselen gerilim, bu ülkede iş yapan az sayıda Türk firmasını da tedirgin etti. Pakistan'da, STFA, Çukurova İnşaat, Adopen, Tekser, MAPA İnşaat, Siyah Kalem Mühendislik gibi firmalar milyon dolarlık işler üstlenirken, olası bir iç savaşın yatırımları sekteye uğratması endişeye yol açtı. Türkiye bu yıl Pakistan'a 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Butto suikastinin ardından bölgede yatırım yapan Türk işadamlarının kaygıları arttı. Pakistan'da önemli yatırımlara imza atan bazı şirket sahipleri ve yöneticileri yaşadıkları endişeleri şöyle dile getirdi:

Bekle gör politikası uygulayan müteahhitler kaygılı
İşçiden mühendise herkes endişeli
Siyah Kalem İnş. sahibi Metin Özdemir:
BAŞBAKAN Erdoğan'ın söz verdiği mahalli idari yönetim merkezi inşaatını üstlendik. TOKİ'den ihale ile aldığımız bu projeyi 2008 sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Dünyada yaşanan terör olayları ile kıyaslandığında, Pakistan'da canlı bomba, terör gibi olaylar çok fazla değil. Güvenlikli olmayan bölgelere de gidilmiyor. Son yaşanan olaylar işçiden mühendise kadar herkesi tedirgin edebilir. Ancak Türk işadamları yatırımlarında geri adım atmamalı.

Önümüzü göremiyoruz
MAPA İnşaat CEO'su Deniz Türkan:
BUGÜNE kadar Türk firmalara yönelik sıkıntı yaşamadık. Ancak bundan sonrasını göremiyoruz. Pakistan kardeş ülke ve Hindistan gibi potansiyele sahip. Türkiye burada olmak zorunda. Pakistan politik stabilizenin zayıf olduğu bir ülke. O yüzden iş dünyasına cazip gelmiyor. Ülkede ciddi konut ihtiyacı var. Afganistan, Irak'a giden müteahhitler Pakistan'a da gitmeli. Türkiye'ye sevdalılar. Ucuz ve kaliteli işgücü de var. Kuzey Irak'tan çok daha farklı. Sokakta tehdit yok. Ne zaman ne olacağı belli değil.

İşimize devam ediyoruz, izleyeceğiz
STFA Pakistan Md. Gürol Ergünler:
BUGÜNE kadar 500 milyon doların üzerinde iş yaptık. Şu anda Karaçi'de 10 milyon dolarlık bir iş üstlendik. İki üç aylık bir işimiz kaldı. İşimize devam ediyoruz. Türk işadamlarına kardeş olarak bakılıyor. Son 15 yılda Pakistan'da bir çok olay yaşandı. Siyasi istikrar tabii ki önemli. Suikastin etkileri önümüzdeki günlerde daha net görülecektir. Biz de izleyeceğiz.

İç savaş olursa işler etkilenir
Tekser İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Sinan Yalçın:
1997 başından beri oradayız. Sulama kanalı yapıyoruz. Proje bedeli 160 milyon dolar olan bir iş. Şubatta kazmayı vurmayı düşünüyoruz. Kuzeybatı eyaletlerde üç yıl kaldım. Türk firmalar daha çok altyapı yatırımlarını üstleniyor. İç savaş çıkarsa ister istemez işler etkilenecektir. Devlet projeleri askıya alınabilir. Üçüncü dünya ülkelerinde iş yapmak her zaman tedirginlik yaratıyor. Nükleer deneme, askeri darbeler bir çok olay yaşandı.