kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Radikal dinci terör korkuttu dolar 1.16 YTL'ye geriledi

Butto'nun öldürülmesi sonrasında uluslararası piyasalarda radikal dinci terör korkusu hortladı. Dolar dün uluslararası para birimleri karşısında değer kaybederken, içeride 1.16 YTL'ye indi..
Radikal dinci terör uluslararası piyasaları etkilemeye dün de devam etti. 11 Eylül 2001 tarihinden sonra radikal dinci teröre karşı hassaslaşan piyasalar Pakistan muhalefet lideri Benazir Butto'nun önceki gün uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından uluslararası piyasalarda yine gündeme oturdu. Suikast sonrasında bölgede politik belirsizliklerin artmasıyla dolar uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetti. Eurodolar paritesi dün 1.4710 sente kadar yükselirken, gün içinde 1.4688 seviyelerine geriledi. Dışarıda kan kaybeden dolar dün içeride de 1.16 YTL'ye geriledi. Dolar, bankalararası piyasada 1.1685-1.1700 YTL'den işlem gördü. Dolar, Japon Yen'i karşısında 112.99 Yen'e gerilerken, İngiliz Sterlini karşısında ise 2.2003 dolara kadar değer kaybetti.

DOLAR TUTMA % 63.8'E GERİLEDİ
Uluslarararası Para Fonu (IMF) doların merkez bankalarının döviz rezervlerindeki ağırlığının 1999 yılından bu yana en düşük seviyede olduğunu bildirdi. Uluslarararası yatırımcıların dolardan kaçma eğiliminde olduğunu gösteren raporda, haziran sonunda döviz rezervleri içinde yüzde 65 olan dolar payının eylül ayında yüzde 63.8'e gerilediği belirtildi. ABD kaynaklı mortgage krizinin kendini hissettirmeye başladığı bu dönem dolardan kaçış dönemi olarak yorumlandı. Aynı dönemde Euro'nun döviz rezervleri arasındaki ağırlığı ise yüzde 25'ten yüzde 26.4'e yükseldi. Mart 1999'da doların döviz rezervleri arasındaki ağırlığı yüzde 71.1 iken Euro, yüzde 18.1 oranında paya sahipti. Wall Street Journal gazetesi, aralarında Citigroup ve HSBC gibi büyük bankaların bazı birimlerini satmaya hazırlandığını bildirdi. Altın, yüksek petrol fiyatları ve hızlı değer kaybeden dolar karşısında yatırımcıların enflasyona karşı güvenli liman olarak sığındıkları enstrüman oldu. Altın fiyatları bu yıl yüzde 31'lik getiri ile 1979 İran Devrimi'nden bu yana en yüksek getiri sağladığı yıl oldu. Altın fiyatları dün de doların değer kaybı ve Butto'nun ölümü ardından yapılan gösteriler nedeniyle 836.60 dolara kadar yükseldi. Son 5 gündür yükselişe geçen petrol fiyatları dün 97.52 dolara kadar tırmandı. Yükselişte ABD ham petrol stoklarının 2005 Ocak ayından bu yana en düşük seviyere gerilemesi etkili oldu. ABD ham petrol stoklarının 3.3 milyon varil azaldı.