kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kurama, Ülker ile Godiva'nın güçlü oldukları pazarlar açısından birbirlerini tamamladıklarını söyledi.

Godiva'ya halk ortak olacak para borsadan sağlanacak

CÜNEYT TOROS
Godiva, Ülker Çikolata'nın içine konacak. Şirketin % 30' halka arz edilip satın almada halktan da destek alınacak..
Dünyanın en önemli çikolata markası Godiva'yı bünyesine katarak önemli bir başarıya imza atan Ülker, operasyonun finansmanını halka arzla sağlayacak. Godiva satın alması nedeniyle önceki akşam gazetelerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı basın toplantısında konuşan Yıldız Holding CEO'su Atilla Kurama dev satın almanın perde arkasındaki sırları SABAH'a anlattı. Kurama, satın almak için 10'un üzerinde uluslararası devi geride bıraktıkları Godiva'nın kendilerine adeta bedavaya geleceğini söyledi.

ASIL FİYAT 850 DEĞİL, 740 MİLYON $
Atilla Kurama, Ülker'in 850 milyon dolara satın aldığı Godiva'yı ABD'deki vergi kanunlarına göre aslında 110 milyon dolar daha ucuza mal ettiğini belirtti. Kurama, "ABD vergi kanunlarındaki 310-H maddesine göre, satın almalarda bir vergi avantajı veriliyor. Satın alma bedeli 30 yıl boyunca alınan şirketin kârından düşülebiliyor. Bu rakamı bugüne indirgediğimizde 110 milyon dolarlık bir avantaj çıkıyor. Yani, Godiva'nın bize gerçek maliyeti 740 milyon dolar düzeyinde" diye konuştu. Kurama, Godiva'nın 65 milyon dolar FAVÖK'ü (Faiz, amortisman, vergi öncesi kâr-EBİTDA) bulunduğunu hatırlatarak, "Buna göre, biz Godiva'yı 12 çarpanla aldık" dedi. Kurama, "Ancak, satıcı açısından bakarsanız bu çarpan, 13 civarına geliyor" diye konuştu. Finansmanın geri kalan bölümünü nasıl gerçekleştirecekleri konusunda bilgi veren Kurama, şunları söyledi: "Paranın tamamını peşin ödeyeceğiz. Böylece, Godiva'nın tamamı bize ait olacak. Hisselerin yüzde 51'den fazlasını Ülker Çikolata'nın içine koyacağız. Ayrıca borsadaki Ülker Bisküvi ve Yıldız Holding de küçük ortak olarak yer alacak. Daha sonra önümüzdeki yılın mayıs ayına kadar Ülker Çikolata'nın yüzde 30 düzeyindeki hisselereni halka açacağız. Borsaya gelecek hisselerin yüzde 65'lik bölümü yabancı yatırımcılara satılacak." Kurama, "Bu halka arzın büyüklüğü ne olacak? Godiva'yı bedavaya mı getirdiniz" yönündeki sorumuza ise "Öyle de diyebiliriz" dedi.

ÖDEME PEŞİN OLARAK YAPILACAK
Kurama, aralarında Nestle, Mars ve Starbucks gibi grupların da yer aldığı muhtemel alıcıların Godiva'yı çok istediklerini hatırlatarak "Biz doğru zamanda, doğru fiyatla girdik. Godiva'yı satın almamızda bu unsur önemli rol oynadı" dedi. Kurama, şöyle konuştu: "Godiva'yı satın alma kaderini değiştiren şeyin başında dünyada subprime krizinin çıkması ve kredi sıkışması var. Ödemeyi nakit olarak satış bitiminde yapacağız. Büyük alımlarda diğer finans enstrümanlarını da kullanmak adettendir. Belki üçte birlik kısmı için kredi alırız."
Haberin fotoğrafları