kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fiş almayı kestik rulocuları batırdık

RAHİM AK
Vergi iade sisteminin değişmesi nedeniyle yıllık rulo satışları yüzde 30 düştü. Yıllık 150 milyon rulo üretimi 100 milyona indi. Üreticiler, zarar etmeye hatta kepenk kapatmaya başladı..
Fiş ve fatura toplayıp bunları devlete vererek vergi iade istemi geçen yıl kalkınca, vatandaşların fiş istememesi nedeniyle fişin yazılmasını sağlayan rulo satışı yüzde 30 azalarak 150 milyondan 100 milyon adede düştü. Büyük marketlerle çalışanlar hariç rulo üreticilerinin satışları yüzde 50'den fazla düşünce bir çoğu kepenk kapatmak ile yüz yüze geldi. Devletin vergi kaybı ise 50 milyon rulo yani 4 milyar metre kağıt ruloya yazılacak satış tuturı kadar oldu. Rulo satışları büyük süpermarketlerle çalışanlarda yüzde 30 ile sınırlı kalırken daha küçük market ve mağazalarla çalışanlarda yüzde 50'yi aştı. Birçok rulo üreticisi işletme iflasın eşiğine geldi. Sadece rulo üretimi yapan bir firmanın iflas ettiği de belirtiliyor.

BÜYÜKLERDE % 30 DÜŞÜŞ
Sektörün en büyük üreticilerinden Engin Kağıtçılık Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Engin, "Çalıştığımız büyük ulusal marketler fiş kesmek zorunda olduğu için onlarda bir değişme olmadı ancak küçük firmalar ve marketler hemen hemen almıyor, benzinciler faturadan fişe dönmüş olmasına rağmen satışımız yüzde 30 düştü. Küçük üreticiler ise çok zor durumda" diye konuştu. Flaş rulo markası ile üretim yapan Kahraman Kağıt sahibi Süleyman Kahraman, geçen yıl ayda 100 bin rulo olan satışlarının şimdi 50-60 bin ruloya düştüğünü belirterek, "10-15 kişi çalıştırıyorduk şimdi 3-4 kişi çıkarmak zorunda kaldık. Özellikle küçük esnaf rulo almaz oldu" şeklinde konuştu.

KÜÇÜKLERDE YARIYI AŞTI
Sektörün orta halli üreticisi Semah Rulo yetkilisi Hamza Çakmaktaş, küçük üreticilerin halinin içler acısı olduğunu belirtti. Çakmaktaş, hükümetin aldığı vergi iadelerinin fiş ve fatura vererek alınmasına son verilmesinden sonra satışlarının yüzde 50'den fazla azaldığını belirterek, "Ayda 10 bin rulo satışı 3-4 bine düştü. Benzin istasyonlarında fiş satışı başlamasına rağmen satışımız düştü. Kimse artık fiş kesmiyor. Hükümet fiş alma bilincini vermeden iadeyi kaldırdığı için adeta kayıtdışı cennetine döndük. Bu da en fazla bizi etkiledi" dedi. Yılın ilk 11 ayında diğer vergi gelirleri yüzde 11.6 artarak 126 milyar YTL'den 140.5 milyar YTL'ye çıkarken KDV geliri vatandaşın alışverişlerde fiş almaması nedeniyle sadece yüzde 4 artabildi ve 14.8 milyar YTL'den 15.5 milyar YTL'ye çıktı. 2007'de KDV gelirlerini 20.2 milyar YTL olarak hesaplayan devlet, fişli vergi iadesi kalkınca aralıkta da yaklaşık 1.5 milyar YTL'lik gelir elde ettiği düşünüldüğünde KDV'den toplam 17 milyar YTL gelir elde edecek yani yaklaşık 3.2 milyar YTL'lik kaybı olacak. 2007 bütçesinde tüm vergi gelirlerinde yüzde 15'lik artış hedefleyen Maliye Bakanlığı, başta vergi iadesi sisteminin değişmiş olması nedeniyle topladığı katma değer vergisi (KDV) olmak üzere hedeflerine ulaşamıyor.
Haberin fotoğrafları