kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Toptan’dan Kanadoğlu’na jet yanıt

Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesinin esnetilmesi halinde bundan terörist başı Abdullah Öcalan'ın da yararlanabileceğine ilişkin iddialarına yanıt verdi.

Geçen dönemde de bu tür iddiaların ortaya atıldığını söyleyen Toptan, "O dönemde de 221. madde bu şekliyle geçerse daha sonra terörle mücadele kanununda yapmış olduğumuz bir değişiklik böyle geçerse bundan terörist başının ve örgüt liderlerinin de yararlanacağı söylenmişti. Böyle bir gelişme olmadı. Türkiye'yi yönetenler, hükümeti ve muhalefetiyle iktidarıyla TBMM böyle bir yol açılmasına imkan verecek bir düzenlemeyi yapmaz" diye konuştu. Toptan, Butto'nun öldürülmesi konusunda ise "herkes kendi payına düşeni yapar, dersini alırsa bu menfur olayın Pakistan halkı için yeni bir dönemin açılması imkanını sağlayabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun öldürülmesine ilişkin taziyelerini iletti. Toptan'ı büyükelçilikte Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Seyid İftihar Hüseyin Şah karşılarken, Meclis Başkanı da Butto için açılan taziye defterini imzaladı. Büyükelçi Hüseyin Şah ile bir süre görüşen Toptan daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Butto'nun öldürülmesini "gerçekten dostumuz, kardeşimiz Pakistan'da sembol ve simge isimlerden olan Butto'nun menfur bir cinayete kurban gitmesinden ben ve TBMM üyesi bütün arkadaşlarım büyük ıstırap duyduk" diyen Toptan, Pakistan'ın başı ağrırsa Türkiye'nin de başının ağrıyacağını söyledi. Toptan şunları söyledi :

"Pakistan'ın demokratikleşme yolunda, kalkınma yolundaki bütün zorluklara rağmen büyük gayretlerini biz hep heyecanla izliyorduk. Bu yoldan vazgeçmemeli Pakistanlı kardeşlerimiz. Terör, hiçbir engel tanımadan sadece kendi önüne koyduğu, amacına uygun eylemleri dünyanın her yerinde maalesef gerçekleştirmektedir. Terörü, terörün amacının, terörün yarattığı ıstırapları çok yakından yaşayan bir ülke olarak Türkiye, Pakistan'daki olayları her zaman, hep dikkatle izlemiştir. Umuyoruz ve diliyoruz ki bu olay, bu menfur olay Pakistan'ı temel hedefleri olan daha çok demokrasi, daha çok uygarlık, daha çok kalkınma yolundaki ideallerinden vazgeçirmeyecek, tam tersine yeni bir ivme sağlayacaktır. Böyle bir acı olaydan ders çıkarmak mümkün. Herkes kendi payına düşen dersini alırsa belki bu menfur olay kardeş Pakistan halkı için yeni bir dönemin açılması imkanını sağlar."

"MECLİS BU YOLU AÇMAZ"


Meclis Başkanı Toptan, gazetecilerin eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesinin esnetilmesi halinde bundan terörist başı Abdullah Öcalan'ın da yararlanabileceğine ilişkin iddialarına ilişkin sorusuna da yanıt verdi. Bu tür iddiaların geçen dönem 221. maddeyle ilgili düzenleme yapılırken de gündeme getirildiğini söyleyen Toptan,

" O dönemde de 221. madde bu şekliyle geçerse daha sonra terörle mücadele kanununda yapmış olduğumuz bir değişiklik böyle geçerse bundan terörist başının ve örgüt liderlerinin de yararlanacağı söylenmişti. Böyle bir gelişme olmadı. Türkiye'yi yönetenler, hükümeti ve muhalefetiyle iktidarıyla TBMM böyle bir yol açılmasına imkan verecek bir düzenlemeyi yapmaz"diye konuştu.

"SİYASİ PARTİLER ARASINDAKİ TARTIŞMALARA GİRMEM"

Toptan, muhalefet partilerinin sınır ötesi operasyon ve ABD ile yapılan istihbarat paylaşımına ilişkin muhalefet partilerinin "taviz verildiği veya vaatlerde bulunulduğuna yönelik" iddialarının sorulması üzerine de siyasi partiler arasındaki tartışma konularına pozisyonu gereği giremeyeceğini söyledi. Toptan, "Ancak 17 Ekim 2007 tarihli TBMM kararının içeriği çerçevesinde silahlı kuvvetlerin hükümetin verdiği yetkileri kullandığını görüyoruz. Uygulamayla ilgili siyaset arenasındaki tartışmaları günlük siyasetçiler yapmalı. Ona ben karışırsam doğru olmaz" diye konuştu.

(ANKA)