kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Butto iyi korunamadı

Kadir ERCAN / ANKARA
Türkiye'yi son 23 yılda yöneten, başbakan ve cumhurbaşkanlarının koruma müdürlüklerini yapan, Musa Öztürk, Şükrü Çukurlu ve Recai Birgün, Butto'ya yönelik suikasti SABAH'A değerlendirdi:

Musa Öztürk, (8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Koruma Müdürü-Eski ANAP Milletvekili): Canlı bombaya tedbir çok zor. Bir kişi, ölümü göze aldıktan sonra yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Butto'yu Pakistan'a gelişinde patlayan bombadan zırhlı araba kurtardı. Ölümü kafaya koyan kişiyi, hele cesaretlendirici hap içtiyse zaptedemezsin. İstediğin kadar kurşun sık

Recai Birgün (Bülent Ecevit'in Koruma Müdürü- DSP Milletvekili): Bir liderin nasıl korunacağı, o ülkenin yapısına göre değişiyor. Butto, daha Pakistan'a ayak basar basmaz, bombalı saldırı oldu. Tehlike, göstere göstere, 'ben geliyorum' dedi. Gönüllü yandaşlarınca korunuyordu. Düzenli korumaları yoktu. İstihbaratınız önceden tespit ederse, canlı bombayı yakalarsınız. Yakalayamazsanız, mitingi iptal edersiniz.

Şükrü Çukurlu (9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Koruma Müdürü): Liderleri koruyan birimlerin çok uyanık olması lazım. Suikast yapılacağının bilinmesine ve beklenmesine rağmen, Butto iyi korunamadı. Oysa teknolojik gelişmeler, koruma şartlarını iyileştirdi.