kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk Müslüman kadın başbakan siyasetin de simge ismiydi

Eski Başbakan Butto, 35 yaşında iktidara geldikten sonra hep radikallere karşı mücadele etti. Ancak yolsuzluk iddiaları siyasi hayatına 8 yıllık sürgünle ara verdirdi..
Benazir Butto, hem ülkesi hem de dünya için arka arkaya 2 dönem başbakanlık yapan bir isimden çok daha fazlası... O, İslam dünyasında bir ilk, bir sembol isimdi... 1988 yılında henüz 35 yaşında ülkesindeki seçimleri kazandığında Müslüman bir ülkede başbakanlık görevine getirilen ilk kadın oldu... Babasının idam edilmesi onu siyasetteki fırtınalı günlerinin de habercisiydi... 1953 yılında doğan Butto dünyanın iki saygın üniversitesi Harvard ve Oxford'da eğitim gördü. Babasının ülkesinin Savunma Bakanı olarak BM'de yaptığı temaslar sırasında da hep yanındaydı. Babasının 1979'da tutuklanıp idam edilmesinden sonra bir süre ev hapsinde kaldı. 1984 yılında yurt dışına çıkmasına izin verilmesiyle, İngiltere'ye taşındı ve babasının partisinin liderliğini oradan yürüttü. 1986'da ülkesine döndü. Halk onu "Pakistan'ın kızı evine hoş geldin diyerek" karşıladı.

İLK SÜRGÜN ADRESİ DUBAİ
Askeri cuntanın şefi Ziya Ül Hak'ın 1988'de ölümünden sonra yapılan seçimlere katıldı ve kazandı. Bu sonuç, onu bir Müslüman ülkenin ilk, Pakistan'ın ise en genç kadın başbakanı yaptı. Yoğun yolsuzluk suçlamaları nedeniyle devrildi. Ancak Butto aleyhindeki suçlamalar yargıya yansımadı. 1993 yılında Butto yeniden seçildiyse de, 3 yıl sonra hükümet yine yolsuzluk suçlamaları nedeniyle düşürüldü. 1999'da, Müşerref'in liderliğinde gerçekleşen askeri darbe sonrası Pakistan'ı terk etti. Dubai'ye yerleşti. 2007'de yeniden başbakan olma şansı doğunca büyük destek ve sevgi gösterileri arasında 18 Ekim'de Pakistan'a geri dönmüştü.