kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

Büyük Ağabey

George Orwell'un ünlü " 1984 " romanındaki gibi " büyük ağabey sizi gözetliyor " cümlesi, Sabancı Holding'in " ISO Belgeli Holding vizyonu " oluverdi. Holding CEO'su Ergun Hepvar ; tüm Sabancı çalışanlarının bilgisayar, internet ve bilgiye dair ne varsa " dijital hafıza " mantığıyla fişleneceğini duyurdu.
Yetmedi; bu " her şeyi gözetleyen büyük ağabey " kararına en yüksek mertebeden destek sağlamak için " Güler Hanım'a bile yasak " referansı zikredildi.
Ne diyelim; hayırlı olsun!
Hele ki bilgi güvenliği gibi bir gerekçe ile bezenmiş bu kararı alan anlı şanlı bir holdingimiz olunca insan " acaba " diyor; " acaba doğru bir adım mı? "
Fazla yüzeysel baktığınızda " facebook ve youTube " gibi sosyal siteleri yasaklamanın, şirket işgücü verimliliğine "fayda" sağladığını söyleyebilirsiniz. Hatta daha ileri gidip CEO Ergun Hepvar'ın dediği gibi; "şirket bilgisayarında " amaç dışı bilgilerin kapsamını " yasa ve suç " ile ilişkilendiren sözleşmeler dahi imzalatabilirsiniz.
Fakat bu eski normalin, yani üretim aracı olarak " bilgiyi dışlayan " ezberidir. Teknoloji, onu neyin hizmetine verirseniz şüphesiz ona hizmet edecektir.
Güvenliği için özgürlüğünden vazgeçenlerin, gün gelip her ikisinden de olduklarını biliyoruz.
Bilgi güvenliği için, bilgi özgürlüğünden vazgeçenlerin de yeni normalin üretim, paylaşım düzleminden dışlanacağını söylemek kehanet olmaz.
Zira giderek daha fazla insan, sanal dünyadaki cemaatler içinde yer alıyor ve satın alma kararları, yeni fikirler, buralarda oluşuyor. " Benim bu dünyayla işim olmaz " deme lüksümüz yok ki...
Tabii ki kurumun içinde yaratılan bilginin, rakiplerin eline geçmemesi ve şirket sırrı olarak koruması gerekecektir.
Ancak bunu yaparken çalışanları bilgiden uzak tutmak, ne derece doğrudur, tartışılır. Zira Sabancı, zenginliğini "bilgi üreterek" sürdürebilecektir ancak.Bilgi, yönetilmediğinde, felaketlerin mimarı da olabilir.
Fakat yönetmek ile yasaklamak arasında ince bir çizgi vardır ve bu; yeni ekonomideki " rekabet avantajı " dinamizmini ıskalamanıza yol açabilir.
Daha rekabetçi bir Türkiye'nin daha güçlü bir Sabancı'ya ihtiyacı daima olacaktır.
Fakat bilgi çağını " ortaçağ yasaklarıyla " okumaya, Sabancı'nın ne kadar ihtiyacı vardır?
Bence bir daha düşünün.