kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Müjdat Gezen yazıp-yönettiği oyunda 'Refüze Ekrem'i canlandırıyor.

'Hababam Sınıfı' bu kez topluma ders veriyor

ECE SARUHAN / GÜNAYDIN
'Hababam Sınıfı' efsanesi tiyatro sahnesine geri döndü. Eski ve yeni Hababamlılar'ı bir araya getiren 'Sınıf Bunadı' hem güldürüyor, hem siyasi mesajlar veriyor..
İnek Şaban, Güdük Necmi, Tulum Hayri, Refüze Ekrem, Kalem Şakir ve 'Hababam Sınıfı'nın diğer üyeleri 7 yıl aradan sonra tiyatro sahnesinde bir araya geldi. Müjdat Gezen'in, Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eserinden hareketle yazıp yönettiği 'Sınıf Bunadı' adlı oyun, Müjdat Gezen Tiyatrosu'nda sahnelenmeye başlandı.

USTALAR VE ÇIRAKLAR
Galası geçtiğimiz cuma yapılan oyunda Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nden genç yetenekler şu ustalarla aynı sahnede buluştu: Müjdat Gezen (Refüze Ekrem), İlhan Daner (Tak Tak Rıza), Erdoğan Tuncel (Kalem Şakir), Ümit Yasin (Tulum Hayri), Ferdi Merter (Güdük Necmi), Ercan Demirel (Domdom), Ercan Bostancıoğlu (İnek Şaban), Kemal Kuruçay (Okul müdürü), Evin Esen (Hademe Cemile)... Şifa Lisesi'nin 100. yıl kutlamaları nedeniyle, mezun olduktan 60 yıl sonra okullarını ziyarete gelen eski Hababamlılar seyirciye, tüm haytalıklarına rağmen özlerinde ne kadar duyarlı insanlar olduklarını bir kez daha hatırlatıyor.

ILGAZ'DAN BİR SELAM
Oyunun açılış şarkısında genç oyuncular seyircileri, 'Babamız çocukken de bu sınıf vardı, bizim çocuklarımız da olacak Hababamlı. Kimler geldi geçti bu sınıftan, size selam getirdik Rıfat Ilgaz'dan' diye başlayan bir şarkıyla selamlıyor. 'Badi Ekrem'in yerini alan Enver Zincirkıran adlı beden öğretmeni çılgınlıkta onu aratmıyor. 'Kel Mahmut' ölmüş. Zil artık 'Dağ Başını Duman Almış' diye çalıyor. Bu durum eski Hababamlılar'ı mutlu etse de hepsi bir olup oyunun bir bölümünde, zil sesiyle özdeşleştirdikleri 'Hafize Ana'yı anıyor.

SİYASİ MESAJLAR VAR
Oyundaki bir replikte de geçtiği gibi; 'Hababam Sınıfı' bu kez toplumun gözünü de kulağını da açmayı hedefliyor. Oyun Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyet'e sahip çıkmak başta olmak üzere birçok önemli sosyal ve siyasi mesaj içeriyor. Okulun yeni müdürü bir yandan 5 vakit namaz kılıp bir yandan her türlü dolandırıcılığı yaparken, 'Mouse', 'Kanka', 'Shakira' ve 'DJ' gibi lakapları olan yeni öğrenciler ise kendilerine Aziz Nesin kitaplarının okutulmamasından dert yanıyor. Oyun seyirciye Nesin'in kitaplarından hareketle, "Şimdiki çocuklar gerçekten harikaysa, böyle gelen bu düzen, böyle gitmez" dedirtiyor.