kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'de bağımsız Oturan Boğa ülkesi

Filmlere de konu olan efsane Kızılderili lideri Oturan Boğa'nın torunları ayaklandı. 5 eyalette bağımsızlık ilan eden kabile, Güney Amerika ve Afrika'dan tanınma istedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD'de bağımsız Oturan Boğa ülkesi
ABD'de yaşayan Kızılderililer sonunda "Beyaz Adam"a karşı isyan bayrağını çekerek bağımsızlık ilan etti... ABD'nin orta kesiminde 5 eyalete yayılan topraklarında yaşayan Lakota kabilesi, 150 yıl önce atalarının ABD ile imzaladığı bağlılık anlaşmasını feshettiklerini açıkladı. Kabile liderleri, ABD Dışişleri Bakanlığı'na mesaj göndererek daha önceki hükümetler de dahil olmak üzere şimdiye kadar tüm ABD liderleriyle imzalanan anlaşmaları tek taraflı feshettiklerini bildirdi. ABD'nin imzaladıkları 30'dan fazla anlaşmamaya uymadığını belirten şefler "Bunlar değersiz kağıt parçaları. ABD'liler kültürümüzü, toprağımızı ve geleneklerimiz çalmak için bu anlaşmaları defalarca ihlâl etti" dedi. "Lakota milleti" olduklarını ilan eden kabile , ABD muhalifi Bolivya, Venezüella, Şili gibi Güney Amerika ülkeleri ile Güney Afrika'ya kendilerini tanımaları için başvuru yaptı.

'PASAPORT VERECEĞİZ'
Başkent Washington'da önceki gün basın toplantısı düzenleyen kabile temsilcisi Russel Means "Artık ABD vatandaşı değiliz. Topraklarımızda yaşamak isteyenler bize katılabilir. Vergi almayacağız. ABD vatandaşlığından çıkanlara da pasaport vereceğiz" dedi. Yeni devletin liderinin de eski gelenekler uyarınca kabilenin önde gelen yaşlıları tarafından seçileceğini söyledi. Toplantıya katılan Bolivya Büyükelçisi Gustavo Guzman da "bağımsızlık ilanını ciddi şekilde ele aldıklarını" açıkladı.
Haberin fotoğrafları