kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petkim'i alınca 10 milyar dolar yatırım sözü verdiler

SOCAR & Turcas -Injaz ortaklığı, Petkim'in olduğu bölgeye 7-8 yılda 10 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Projeler arasında rafineri ve elektrik santrali de bulunuyor..
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayının ardından 22 Şubat tarihine kadar Petkim'i devralmaya hazırlanan SOCAR &Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu dün basınını karşısına çıkarak geleceğe yönelik projelerini açıkladı. Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, önümüzdeki 7-8 yıl içinde 2 milyar doları Petkim'in üretim kapasitesini artırmak olmak üzere bölgeye 10 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Aksoy, Petkim'in arazisinde 4-5 milyar dolarlık bir rafinerinin yanı sıra bölgede Alman EON ile bir de elektrik santrali kuracaklarını da bildirdi. 2 milyar 40 milyon dolar ile Petkim'in yüzde 51 hissesini almaya hak kazanan SOCAR&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'nda, liderliği SOCAR'ın yaptığını kaydeden Aksoy, Suudi Arabistan sermayesi Injaz'ın payının ne olacağının ise önümüzdeki hafta belli olacağını ifade etti.

'BANKALAR BİZİ ZORLUYOR'
Aksoy Petkim'e verdikleri fiyatın ödeme şekline ilişkin bir soru üzerine de ödemeyi yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 banka kredisi ile yapmayı planladıklarını ancak yurtdışındaki kriz nedeniyle yabancı bankaların buna yanaşmadığını belirterek, "Petkim için verdiğimiz bedel piyasa değerinin üzerinde. Bu nedenle bankalar yüzde 50-50 üzerinden anlaşma yapmak istiyorlar. Biz bu paranın yüzde 40'ını özkaynaktan verelim, yüzde 60'ını bankalardan sağlayalım dedik ama halen anlaşma olamadı. Türk bankalar ile de görüşüyoruz. Muhtemelen içeriden sağlayacağız" dedi.

YENİDEN KURMAK 4 MİLYAR $
Petkim'in geleceğine yatırım yaptıklarını anlatan Aksoy sözlerine şöyle devam etti: "Biz 3 kat fiyat verdik ama Petkim'in bugünkü değeri en az bizim verdiğimiz değerdir. Elimizin altında ortaklığımız içinde SOCAR ve Injaz olmasaydı böyle bir bedeli ödeyemezdik ve altından da kalkamazdık." Petkim gibi bir tesisin yeniden kurulması halinde bunun bedelinin ne olacağına ilişkin bir soru üzerine de Aksoy, "Normalde böyle bir tesis yapsak en az 4 milyar dolarlık bir yatırım gerekir" dedi. Toplantıda hazır bulunan Azerbaycan devlet petrol şirketi olan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye'deki yatırımlarının büyük önem taşıdığını belirtirken, Injaz Üst Yöneticisi (CEO) Ameen Killidar da Petkim'in bölgedeki yatırımlar için bir başlangıç olduğunu kaydetti.