kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yer fıstığında korkumuz Çin sektörün yüzde 80'i kayıtdışı

Türkiye'de yerli üretim yer fıstığının ton fiyatı 2.500 dolara çıkarken Çin 800 dolarlık fiyatla sektörde en büyük sıkıntıyı oluşturuyor..
Türkiye'de Anamur'dan Nur Dağı'na kadar yer fıstığı üretimi var. Osmaniye ve çevresindeki illerde yılda 80-100 bin ton kabuklu yer fıstığı üretiliyor. Ayıklandıktan sonra 60 bin ton kadar fıstık içi elde ediliyor. Yıllık tüketim ise 100 bin tonu buluyor. Yerli üretimden kalan miktar Çin'den ithal ediliyor. Yer fıstığı ile özdeşleşen Osmaniye'de 30-35 bin kişi fıstık üretimiyle uğraşıyor. İşletmelerde de 5 bin insan ekmek yiyor. Osmaniye sadece yer fıstığı üretiminin değil ticaretinin de merkezi konumunda bulunuyor. Çin malı fıstıklar bile Mersin Limanı'ndan çekilip buradan pazarlanıyor.

FISTIĞA PRİM VERİLMELİ
Osmaniye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Cafer Altuntaş, yer fıstığı ticaretinin yüzde 90'ının Osmaniye'de oluştuğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Yerli üretimin önündeki en büyük engel Çin. Yılda 14 milyon ton fıstık üretiyor. Fiyatı çok ucuz. Türk çiftçisinin Çin fıstığı ile rekabet şansı yok. Çin'de tonu 800 dolar, Türkiye'de yerli üretimin satışı 2 bin 500 dolara geliyor. Hasat zamanı Eylül-Mart ayları arasında yabancı fıstığa ithalat yasağı geliyor." Altuntaş, 100 bin tonluk kabuklu fıstık üretiminin yüzde 80'inin kayıtdışı olduğuna dikkat çekip, "Bunu önlemenin tek yolu, buğday, arpa gibi diğer tarım ürünlerinde uygulanan destekleme primi ile fıstığı kayıt altına almak. Aynı metodla sektörün tamamı kayıt altına alınır" dedi.