kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şehir turu

Beyteks: Tekstil krizde fabrikalar kapanıyor
Beyteks, Malatya Darende'den çiftçi kökenli İlbeyli Ailesi'nden 3 kardeş tarafından yönetilen bir iplik şirketi. Osmaniye'de kiminle konuşsam, "İplikte Sanko'yu sollayacaklar" diyerek işaret ettikleri aileden Hasan İlbeyli, iplikte 30-40 kişi ile başlayan imalatta bin kişilik istihdamı geçtiklerini belirtiyor. "Tekstil işinin bir köşesini yapıyoruz ama en iyisini yapıyoruz. Sürekli büyüyoruz" diyen İlbeyli, sektörlerinde ise işlerin tadının olmadığını şöyle ifade ediyor: "Döviz fiyatları çok düşük, ithalat fazla. Tekstil krizde. Fabrikalar kapanıyor. Firmaların elinde çok stok var. Bayram deyip üretimi durduracaklar belki hiç kalkamayacaklar."

Merdivenaltı sargıcılar ile rekabet edemiyoruz
OS-MED Tekstil'in fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 20 ton sargı bezi. Hacettepe Tıp, Yüksek İhtisas, Erzurum Üniversitesi Hastanesi gibi sağlık tesislerinin yanı sıra İstanbul piyasasına ürün veriyor. 13 kadın işçinin çalıştığı şirketin Osmaniyeli sahibi Akif Arslan, usta bulamadığı için bazı makinelerini satmak zorunda kaldığını belirtip ekliyor: "Bu işi seviyorum ama ustadan başka sıkıntılarımız da var. Evrak işleri ağır geliyor. İstanbul'daki vergisiz, kalitesiz, TSE belgesiz merdivenaltı imalat yapanlarla rekabet edemiyoruz. Biz 10 liraya mal edip, 11 liraya satarken, 'İstanbul'da 9'a veren var' deniyor. Biz dürüst çalışan kuruluşlara veriyoruz. "

Tosyalı 500 milyon $'lık boru fabrikası kuracak
Enerji terminali olacak Ceyhan'a yakın olan Osmaniye, teşvikli yatırımlardan en fazla yararlanan iller arasında. 2004 yılında 13 tesis 97 işçi varken, bugün 53 tesiste bin 457 işçi çalışıyor. Yatırımlar tamamlandığında 110 fabrika ve 7 binin üzerinde istihdam olacak. Osmaniye Valisi ve OSB Başkanı Zübeyir Kemelek, yatırımdan vazgeçen Hayat Kimya'nın yerini, boru üretimi için 500 milyon dolarlık yatırım planlayan Tosyalı'ya tahsis ettiklerini bildirdi. Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Sugirtin ise, "Yeni sanayi atılımları ile 5 yıl sonra Osmaniye'yi tanıyamayacaksınız" dedi.