kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amaç kilo almaksa...

Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Oya Yüksek, kimi kadınların şişmanlıktan değil, çok yemelerine rağmen kilo alamamaktan yakındıklarını söylüyor. Çok zayıf olmanın az besin tüketimine bağlı olduğu hallerde önemli sağlık sorunları yaratabileceğine dikkat çeken Yüksek, "Günlük olarak gerekli olan enerji miktarı tamamlanamadığı zaman yorgunluk, konsantrasyon kaybı ve huzursuzluk gibi durumlar oluşabilir" diyor. Yüksek, şişmanlamak isteyenlere şunları öneriyor:
* Günlük olarak her besin grubundan mutlaka tüketin.
* Kalori miktarı yoğun olan besinleri tercih edin. Örneğin; ara öğünlerde sütlü bir tatlı veya kuru meyveler yiyebilirsiniz.
* Fındık, badem ve ceviz tüketin.
* Gece öğününde meyveli müsli veya ballı-muzlu süt tüketin.

Sevdiğin yiyeceklerle gez!
* Ana öğünlerinize makarnayı ve pilavı ekleyin. Öğünlerde hem kalbinizin sağlığı için, hem de yağlar sizde tokluk hissi yaratacağından yağlı yiyecekler yerine karbonhidratlara yer vermeyi tercih edin.
* Mide hacmini hemen dolduracak posalı gıdaları ve soda gibi içecekleri, yemek sırasında daha az tüketin. Enerji bakımından yüksek meyve sularını tercih edin.
* Sık aralıklarla beslenin. Özellikle ara öğünlerde yüksek glisemik indeksli besinleri tercih edin. Mesela kuru üzüm, muz, patates, beyaz ekmek ya da pirinç pilavı yiyin. Böylece daha çabuk açlık hissederek yemek yeme isteğinizi artırabilirsiniz.
* Yemekten zevk aldığınız besinler hep yanınızda bulunsun.