kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çatıların 1 metrekaresi 10-15 dolara yeşeriyor

Sistemin en basit şeklinin metrekare maliyeti kullanılan bitki ve aksesuarlara göre 10-15 dolar. Daha büyük, ağaçlı bahçelerde fiyat 50 Euro olabiliyor..
* Türkiye'ye ne zaman geldi yeşil çatılar? Talep nasıl?
Projenin mucidi Alman Zinco firması. Onlarla ortaklığımız 2003'ten beri sürüyor. 2003'ten beri yapıyoruz. Yeşil çatıda mesele kalıcı olması. Bunun rüzgarı, yağmuru var. Kendi kendini de beslemesi lazım. Komplike sistemler geliştirildi. Normalden karışık bir yalıtım yapılıyor ve çatıda biriken su eve girmiyor. Yalıtım kendi bünyesinde suyu tutuyor. 1-2 ay yağmur yağmasa da bitkiler kurumuyor. Ama bunlar da belli bitki türleri ile sınırlı. İngiliz çimi ekerseniz su yetmez. Sedum denen bir bitki kullanılıyor. Bir kaktüs türü. Önce marjinal yerler yaptık. Bodrum'da bir ev mesela. Belediye parkları, alışveriş merkezleri derken talep büyüdü. Şimdi sıradan evlere yeni yeni sıra geliyor. Böylece doğa dengesi korunuyor. Oksijen oranı çoğalıyor. Evin içindeki konfor artıyor. En iyi gölge ağaç gölgesidir. Mikroklima çatıda oluşuyor.

* Maliyeti nedir?
Çatınızda 5 santim kalınlığında yeri kaplıyor. En basit şeklinin metrekaresi bitki ve aksesuarlarına göre 10-15 dolar. Ama teras çatınız varsa, hayal gücünüz daha iyi çalışıyor. Park istiyorum, palmiye istiyorum diyorsunuz. Hepsi mümkün ama o zaman metrekaresi 50 Euro olur. Çünkü o palmiyenin binaya girmemesi için ciddi bir yalıtım tekniği gerekiyor.
Haberin fotoğrafları