kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

% 47'yi ekonomide başarı ile aldık

ZÜBEYDE YALÇIN, ŞENOL ATEŞ, OSMAN AYDOĞAN, BÜLENT
Ekonomide son 5 yılda sağlanan başarının 22 Temmuz seçimlerinde yüzde 47 oyu getirdiğini ima eden Başbakan Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın eleştirilerine sert yanıt verdi: Geçmişten biraz ders çıkarın!..
Meclis Genel Kurulu'nda, 2008 yılı bütçesi ile ilgili görüşmeler "oğul-damat" tartışmaları ile çalkalandı. CHP lideri Deniz Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın oğullarına yüklendi. TBMM Genel Kurulu dün saat 11.00'da 2008 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler başladı. CHP lideri Baykal, hükümetin demokrasi anlayışının "Ben çoğunluğum, her istediğimi yaparım" olduğunu öne sürdü. Baykal'ın, başta Unakıtan'ın oğlu olmak üzere AK Partililere yönelik yolsuzluk suçlamasında bulunmasına Başbakan Erdoğan yanıt verdi. Başbakan Erdoğan, Türk lirasının aşırı değerlenmesinden yakınanlara da "Geçmişte Türk lirası delik deşik oldu demiyor muyduk? O zaman bu milliyetçiliği konuşan kardeşlerim Türk lirası değerlendiği zaman neden rahatsız oluyorlar?" diye konuştu. Erdoğan şunları söyledi:

* MİLLİYETÇİ KARDEŞİM: Türk Lirasını Değerlendirme Kanunu'nu bu parlamento çıkarmadı mı? Türk lirası delik deşik oldu demiyor muyduk? O zaman bu milliyetçiliği konuşan kardeşlerim, Türk Lirası değerlendiği zaman neden rahatsız oluyorlar, ben bunu anlamıyorum. Artık döviz bürosu aramak filan yok. Döviz büroları kapanıyor. Herkes YTL ile yaşıyor. Geçmişten ders alamazsak o zaman geleceği kazanamayız. Türkiye bir felaketin eşiğindeydi, bunu görmemezlikten gelemeyiz. Siyaset umut olmaktan çıkmıştı. Alınan mesafe gayet önemli, çok çok önemli... Türkiye 10 yıllar boyunca yapamadığını hamdolsun 5 yılda yapmıştı. Bunu 22 Temmuzda ortaya koymuştur. 22 Temmuzda millet, öyle evirip çevirip milletin karşısına geleceksin, millet sana yüzde 47 verecek... Yok öyle bir şey. Eğer verdiyse bundan dolayı verdi. Gerçeği yaşıyor, hayatı yaşayan o. Bundan dolayı bu neticeler alındı.

* IMF'DEN UYGUN PARA ALIYORUZ: IMF'den çekilmemizi istiyorlar. Bizim böyle bir niyetimiz yok. Burada IMF'den bu kadar uygun imkanlarla para alınıyorsa, ayrılmanın gereği yok.

* CARİ AÇIK TEPKİSİ: Cari açık geçmiş yıllarda görüldüğü gibi devletin borçlanmasıyla değil, büyük bir kısmı özel sektör kaynaklı finans hareketleriyle sübvanse edilmektedir.

* TÜRKİYE FIRSATLAR ÜLKESİ: Küresel sermaye miktarında önemli miktarda artış kaydedilmiştir. Bizden önce yılda 1 milyar dolar seviyelerini aşmayan küresel sermaye, bizim iktidarımızda; 2003- 2006 döneminde 36.4 milyar dolardır. Bu yıl 20 milyar doları aşması bekleniyor. Dünya Bankası raporlarına göre Türkiye geçen seneye göre 34 basamak birden yükselmiş, 91 sıradan 57'inci sıraya çıkmıştır. Tükiye bir fırsatlar ülkesidir, Türkiye'de istikrar vardır, güven vardır.

* BÜTÇE AÇIĞI: 2002'de bütçe açığı 40 milyar dolardı. GSMH'ye oranı yüzde 14.6 idi. 2006 yılında bütçe açığı rekor bir düşüşle 4.7 milyar seviyesine kadar indi. GSMH'ye oranı ise sadece binde 8'dir. Aradaki fark son derece çarpıcıdır.