kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ferit Şahenk Devlet Bakanı Mehmet Şimşek TÜSİAD Başkanı Yalçındağ

'Enflasyondaki artış umarım geçici şoktur'

ANKARA
Devlet Bakanı Şimşek, enflasyonda gelinen noktayı memnuniyet verici bulmadıklarını belirterek "Geçici şok olmasını umuyoruz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Enflasyondaki artış umarım geçici şoktur'
Kasım enflasyonu ekonomi yönetimini rahatsız etti. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonda gelinen nokta memnuniyet verici değil. Geçici şok olmasını ümit ediyoruz. Yine de çekirdek enflasyona yoğunlaşmakta fayda var" dedi. Dünyada gerek gıda gerekse enerji fiyatlarındaki artışın enflasyonu ciddi şekilde hedeften uzaklaştırdığını belirten Şimşek, IMF'nin de hazır olunduğunda davet edileceğini kaydetti. TÜSİAD'ın Ankara'da düzenlediği "Türkiye Ekonomisi İçin Büyüme Stratejileri'' başlıklı konferansın açılışında konuşan Şimşek, enflasyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. "Aslında bu yıl çekirdek enflasyon itibariyle ciddi bir başarı elde edilmişti'' diyen Şimşek, gerek enerji fiyatlarındaki son derece hızlı yükseliş gerek dünya gıda ve emtia fiyatlarındaki artışın enflasyonu hedeften uzaklaştırdığına işaret etti. Hükümet bu yıl için tüketici fiyatlarında enflasyon hedefini yüzde 4 olarak belirlemiş ancak önceki gün açıklanan kasım enflasyonu hedefin iki katını da aşarak yüzde 8.4 açıklanmıştı.

BAŞARI ASLINDA ORTADA
Çekirdek enflasyona yoğunlaşmada fayda olduğuna işaret eden Şimşek, "Petrol 50 dolarlardan 100 dolarlara çıktı. Bunun tekrarlanmayacağını, emtia ve gıda fiyatlarındaki artışın sürekli olmayacağını varsayarsak, başarı ortada. Yani orta dönemde, düşük tek haneli enflasyonu gerçekleştirme hedefinde kararlı şekilde devam ediyoruz'' dedi. Şimşek, enflasyonla ilgili en önemli tespiti ise çıkışta sorular üzerine yaptı. Enflasyonun yüzde 8.4 çıkmasının sorulması üzerine Şimşek, "Hem dünyada hem bizde kuraklık ciddi artışlara sebep oldu. Enflasyonu iki ay öncesine göre tırmandırdı. Bunların geçici şok olmasını ümit ediyoruz. Kalıcı olamaz, 12 aylık ortalamalarda veriler normale döner" değerlendirmesinde bulundu.