kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Enflasyonun kaderini kamu çizdi, fiyat artışı su koyverdi

TARIK YILMAZ /EKONOMİ
Suya yapılan yüzde 14.04'lük zam, sigara ve benzindeki ÖTV artışı kasımda TÜFE'yi yüzde 1.95 ile Mart 2003'ten sonraki en yüksek seviyeye çıkardı. Yıllık TÜFE yüzde 8.40 oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Enflasyonun kaderini kamu çizdi, fiyat artışı su koyverdi
Kasımda tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) yüzde 1.5'lik beklentilerini de aşarak yüzde 1.95 çıktı. Bu oran 2003 bazlı endeksin en yüksek ikinci değeri oldu. Yıllık enflasyon yüzde 8.40 ile hazirandan sonraki en yüksek düzeyine ulaşırken enflasyonun en önemli nedenleri arasında suya ve yakıt fiyatlarına yapılan yüksek zamlar, Maliye'nin sigarada ÖTV miktarını artırması etkili oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım tüketici ve üretici fiyat endeks (ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre TÜFE beklentileri aştı ve yüzde 1.95 ile Mart 2003'ten bu yana (55 ay) en yüksek TÜFE olarak tarihe geçti. Yıllık enflasyon yüzde 8.40'la iki aydır yaşanan yükselişini sürdürdü.

SU ZAMMININ ETKİSİ AĞIR OLDU
Kasım enflasyonuna hükümetin kararları damgasını vurdu. 1.95 puanlık aylık enflasyonun 0.67 puanı bir başka deyişle üçte biri konut fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Artışta her zaman etkili olan kira alt kalemindeki artış yüzde 1'de kaldı. Asıl artış belediyelerin su fiyatlarına yaptığı yüksek zamlar oldu. İstanbul'da yüzde 17'den başlayıp kademeli olarak yüzde 134'e kadar çıkan su zamları TÜFE üzerinde de etkisini hissettirdi. Konut kalemi altında izlenen sudaki fiyat artışı ortalama yüzde 14.04 oldu. Yine konut altında izlenen elektrik, gaz ve diğer yakıtlardaki yüzde 3.46'lık artış da fiyatları artıran bir diğer unsur oldu. Hükümetin ÖTV'sini artırdığı akaryakıt fiyatları ise ulaştırma kalemini kasımda yüzde 2.5 artırdı.

ÜFE KASIMDA % 0.89 ARTTI
Hükümetin sigaraya yaptığı ÖTV artışları da TÜFE'yi olumsuz etkiledi. İçki ve sigaradaki artış yüzde 6.51 açıklandı. Enflasyonu tetikleyen bir diğer kalem ise fiyatların yüzde 4.30 arttığı giyim oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış ise yüzde 0.55 olarak hesaplandı. Yıllık bazda ise içki ve sigara yüzde 17.21 ile fiyatların en fazla arttığı alt tüketim kalemi oldu. ÜFE ise kasımda yüzde 0.89, yıllık bazda yüzde 5.65 olarak hesaplandı.