kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bankalar ücret-komisyonu suiistimal etmesin izliyoruz

Hazal ATEŞ ANKARA
BDDK Başkanı Bilgin, aynı nitelikteki hizmetler için bankaların farklı fiyatlar biçtiğini belirterek, "Böyle bir şey olmaz izliyoruz. Gerekeni yaparız" dedi..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, global krizin faturasının 500 milyar dolara ulaştığını anımsatarak, IMF'ye Türkiye'den uzman gönderme teklifinde bulundu. Bilgin, "Global dalga sürüyor. ABD ve Avrupa'da riskleri kontrol edemeyen denetim otoritesi silsilesi var. Uzman gönderip, sorunları çözdürebiliriz. Üstelik bu işi para almadan yapmaya hazırız" dedi. Bilgin, IMF'nin kendilerine yönelik eleştirilerinden bankacılık sektöründeki gelişmelere kadar geniş bir yelpazede çarpıcı açıklamalarda bulundu:

* BANKALARA 'KOMİSYON' UYARISI: Son dönemde, komisyon ücretlerine ilişkin şikâyetler çok arttı. Gerekli uyarıları yapıyoruz. Aynı nitelikte aynı hizmet için biri 5 diğeri 15 alıyorsa, burada bir sorun var. Bankalar hassas olmalı, suiistimal etmemeli. Bankaların kredi kartları, havale gibi temel bankacılık hizmetlerinden aldıkları ücretleri üç ayda bir internetten yayınlamayı düşünüyoruz.

* İHTİYAÇ KREDİLERİNE DİKKAT: Kredi kartı harcamaları artış hızında yavaşlama var. İhtiyaç kredileri bu hızla giderse kredi kartlarını geçecek. Bunun nedenlerinden biri ihtiyaç kredileriyle kredi kartı borçlarının kapatılması. Eğer böyleyse ileride o da sorun olabilir.

* YABANCILAR İŞİ 'SULANDIRMASIN': Türkiye'de 49 yabancı banka temsilciliği var. Bunu disipline etmek istiyoruz. Haksız rekabet yaşanıyor. Türkiye'deki bankalar şube açıyor. BDDK'ya aidat, Maliye'ye vergi ödüyor. Temsilcilikler, mevduat toplamamak, kredi vermemek koşuluyla açılıyor. Temsilcilikler aracılığıyla asıl güdülen alanın sulandırılmasına, arkadan dolanılmasına izin vermeyeceğiz. Yeni lisans başvurusu yok. Herhalde bizim tavrımızı biliyorlar. Oyakbank'ta belgeler tamamlandı ya da tamamlanmak üzere. Yıl sonuna kadar bir karar verilecek.

* BANKACILIK BÜYÜK ÇOCUKLARIN OYUNU: İngilizce'de bir terim var, 'Big boys game'. Bankacılık büyük çocukların oynadığı oyun oldu. Önümüzdeki yıllarda büyük bankalar arasında dahi birleşmeler olabilir. Orta ölçekli bankalar birleşip büyük bankalar haline gelebilir. Faiz oranlarının düşeceği varsayımıyla bankalar daha fazla kâr elde edemeyecek.

* ATM VE POS CİHAZLARI AKILLICA KULLANILMALI: ATM ve poslar konusunda bankalarımız ortak hareket etmeli, maliyetler düşürülmeli. Bir ATM 10 bin dolar, bir pos cihazı 200 dolar. Türkiye'de 15 bine yakın ATM ve çok sayıda pos cihazı var. Biz o kadar zengin bir ülke değiliz, biz bu konuda önayak oluruz.