kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Can Akın Çağlar

Ziraat'teki 14 milyar YTL'lik kamu mevduatı 'özelleşiyor'

HACER GEMİCİ
Ziraat'i özelleştirmeye hazırlanan hükümet, işe kamu mevduatından başlayacak. Ocak'tan itibaren 14 milyar YTL için kıyasıya bir rekabet yaşanması bekleniyor..
Ziraat Bankası'nı özelleştirme sürecine hazırlayan hükümet önce işe bankada bulunan 'kamu mevduatından' başlıyor. IMF ile yapılan stand-by ve niyet mektupları çerçevesinde 1 Ocak 2008 tarihi itibarıyla, genel ve katma bütçeli daire ve idarelerin nakitlerinin Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'nda tutulması anlamına gelen 'Kamu Haznedarlığı Tebliği'nin kaldırılması gündemde. Bu da 30 Eylül 2007 itibarıyla toplam 65 milyar 628 milyon YTL'lik mevduatı bulunan Ziraat Bankası'nda bulunan kamu mevduatını özgürlük anlamına geliyor. Bankadaki toplam kamu mevduatının 13.9 milyar YTL civarında olduğu tahmin ediliyor. Edinilen bilgiye göre Ziraat Bankası ise kendisini terk etme ihtimalı olan mevduatın oranını yüzde 10-12 olarak hesaplıyor. Bu da özel bankaların 7-8 milyar YTL'yi Kamu Haznedarlığı tebliğinin kaldırılması ile birlikte kapışacaklarını gösteriyor.

'B PLANIMIZ VAR'
Aslında Ziraat Bankası'nın Kamu Haznedarlığı görevinin kalkması 'özelleştirme' yolunda atılan bir adım. Önümüzdeki dönemde yüzde 49'a varan hissesinin halka arz edileceği konuşulan Ziraat Bankası böylece piyasadaki diğer bankalarla aynı platforma oturtulmuş olacak. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, IMF'ye verilen niyet mektubunda 1 Ocak 2008 tarihinin verildiğini doğrulayarak, "Henüz resmi bir karar yok. Ancak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Günün moda deyimi ile B, C, birçok planımız var. Doğrusu biz çok yoğun bir çıkış olacağını tahmin etmiyoruz" dedi

ÇİFTÇİYE YENİ ADRES
Öte yandan Kamu Haznedarlığı Tebliği'nin kaldırılması için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ortak bir çalışma yürüttüğü öğrenildi. Bir süre önce de Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Kamu Haznedarlığı uygulamasını AB ile ilgili müktesebata uyumu için bir taslak hazırlandığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmak üzere olduklarını açıklamıştı. İddialara göre Ziraat Bankası'nda özelleştirmeye hazırlık bununla da kalmıyor. Bilindiği gibi Ziraat Bankası faiz sübvansiyonu ile çiftçiye düşük faizli kredi kullandırabiliyor. Daha sonra aradaki farkı bütçeden alıyordu. Şimdi aynı olanaktan özel bankaların da yararlanabileceği ve Ziraat Bankası gibi çiftçiye düşük faizli kredi vererek aradaki farkı devletten isteme hakkı elde edebilecekleri konuşuluyor.
Haberin fotoğrafları