kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vivendi'nin 9.8 milyar dolarlık oyun atağı

Vivendi'nin Activision ile birleşmesiyle dijital oyun sektöründe yeni bir dev doğuyor. EA üzerindeki baskılar giderek artıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Vivendi'nin 9.8 milyar dolarlık oyun atağı
Dünyanın en büyük medya kuruluşlarından Vivendi'ye bağlı Blizzard 9.8 milyar dolara dijital oyun sektörünün önde gelen şirketlerinden Activision'un kontrol hisselerini alacağını duyurdu. Fransız Vivendi'den yapılan açıklamada birleşme sonucunda sektörün en büyük şirketlerinden birinin kurulacağı duyuruldu. Verilen bilgilere göre birleşmenin ardından kurulacak yeni şirketin 19 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşacak ve Activision Blizzard adıyla ABD'nin teknoloji borsası Nasdaq'ta işlem görmeye başlayacak.

2008'DE TAMAMLANACAK
Vivendi'nin dijital oyun bölümü Blizzard özellikle Wold of Warcraft oyunuyla tanınıyor. Gerçek zamanlı strateji oyununun dünyada toplam 9.3 milyon online oyuncu kitlesi bulunuyor. Activision ise Call of Duty, Spiderman ve Guitar Hero gibi tanınmış oyunları bulunuyor. Şirket Sony ve Microsoft'un oyun konsolları için de çok sayıda oyun geliştirdi. Vivendi'den yapılan açıklamada şirketin birleşme sürecine piyasa değeri 8.1 milyar dolar olan Blizzard katacağı ve ayrıca 1.7 milyar dolar nakit kaynak sağlayacağı belirtildi. Yeni kurulacak şirketin yüzde 52 oranında Vivendi'nin kontrolünde olacağı ancak Fransız şirketin istemesi halinde bu oranı yüzde 68'e çıkarabileceği ifade ediliyor. Birleşmenin 2008'in ilk yarısında tamamlanması planlanıyor.

HEDEF 3.8 MİLYAR DOLAR
Activision Başkanı Robert Kotick ise oyun sektörünün iki büyük temsilcisinin bir araya gelmesiyle dijital oyun pazarının her alanında iddialı hale geleceklerini söyledi. Activision Blizzard'ın yıllık cirosunun 3.8 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar oyun sektörünün iddialı şirketlerinden Electronic Arts'ın (EA), duyurusu yapılan birleşmenin ardından ciddi bir rekabetle karşı karşıya kalacağına işaret ediyor. Vivendi'nin oyun bölümü Vivendi Games'in, grubun en hızlı büyüyen ancak toplam gelirlerindeki payının ancak yüzde 4.5'e ulaşabildiği belirtiliyor. Yapılan son araştırmalara göre eğlence sektörünün 2011 yılında büyümesi yıllık ortalama yüzde 6.4'ü bulurken, dijital oyunlarda bu oranın yüzde 9.1'e çıkması bekleniyor.