kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Meral Mercan

Galatasaray Lisesi'nde 'kadın müdür' tartışması

Yaşar ÖZAY HABER MERKEZİ
Liseye ilk kez kadın ve akademik kariyeri olmayan bir müdür atanması camiayı böldü. Galatasaray mezunu olmayan Mercan'ın göreve geliş şekli de tepki çekti..
Galatasaray Eğitim Kurumları'nda, ilköğretimden yüksek öğretime kadar derin sıkıntılar yaşanıyor. Galatasaray Eğitim Vakfı'nın kurucusu İnan Kıraç'ı kurumdan kopma noktasına getiren sıkıntılar Galatasaray camiasını da böldü. Tartışmalar lise müdürü Doç. Dr. Gün Kut'un ani bir operasyonla Galatasaray Üniversitesi Senatosu tarafından görevden alınmasıyla başladı. Liseye bir akademisyeni getirmek isteyen Galatasaray Eğitim Vakfı'nın girişimleri sürerken, tarihinde ilk defa lisenin müdür muavini olan Meral Mercan vekil müdür olarak atandı. Akademik bir kariyeri olmamasının yanısıra Galatasaray mezunu olmayan Mercan'ın asaleten müdür atanmasına camianın büyük bir bölümü karşı çıktı. Müdür Meral Mercan'ın öğretmen ve öğrencilerle bazı sorunlar yaşadığı öne sürüldü. Bu arada görevinden alınan Doç. Dr. Gün Kut'un da öğrencilerine veda etmesine izin verilmediği için Galatasaray Senatosu'nu suçladığı belirtildi. Liseye ilk kez bir kadın ve akademik kariyeri olmayan bir müdür atanmış olmasıyla, gelenek bozulmuş oldu. Akademisyen olmayan Mercan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız ve Roma Dilleri Edebiyatları Bölümü mezunu. Kabataş Erkek Lisesi'nde Fransızca öğretmeni olarak görev yapan Mercan, Doç. Dr. Gün Kut'un görevden alınmasının ardından vekil olarak Galatasaray Lisesi'nde görevlendirilmişti.

"PATRONİÇE" DİYE TAKDİM EDİLDİ
Galatasaray Lisesi'ne müdür atamaları, Üniversite Senatosu'nun sunumu, rektörün teklifi ve bakanlığın onayıyla gerçekleşiyor. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Duygun Yarsuvat'ın bu sıralamaya uymadan, kendi inisiyatifiyle bakanlığa müdür teklifinde bulunması "Yarsuvat organizasyonu" olduğu gerekçesiyle tepki görmüştü. Bu arada önceki akşam Galatasaray Vakfı'nın düzenlediği 50 yıllık mezunlara verilen yemekte, Vakıf Başkanı İnan Kıraç'ın lise müdürü Meral Mercan'ı "Patroniçemiz" diye defalarca takdim etmesi dikkat çekti. "Patroniçemiz" sözcüğü, söylentilere rağmen Vakfın, Meral Mercan'ın yanında yer aldığının göstergesi olarak değerlendirildi.

ÜNİVERSİTEDE KARGAŞA
Öte yandan Galatasaray Üniversitesi rektörlük seçiminde adaylardan Prof. Dr. Ethem Tolga 51, Prof . Dr. Ahmet İnsel 49 ve Prof Dr. Köksal Bayraktar 32 oy almıştı. Yasa gereği YÖK'e 6 isim bildirileceği için üç tane de "dolgu adayı" listeye alındı. YÖK, 6 adayı üçe indirerek Çankaya'ya gönderdi. 1 oy alan Prof. Dr. Yaman Öztek'i aday gösterirken, Prof. Dr. Köksal Bayraktar'ı liste dışı bırakması akademik çevrelerce yadırgandı. Bayraktar'ın yaşı nedeniyle Köşk'e gönderilmediğini savunan YÖK'ün bu tavrı, Başkan Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in, Ethem Tolga'yı rektör seçtirme operasyonu olarak algılanıyor. Seçimlerde 49 oy alan Prof. Dr. Ahmet İnsel'in kendisine hükümet yanlısı denilmesinden rahatsızlık duyduğu, yakın çevresine en fazla oy alan kişinin rektör atanmaması halinde istifa edeceğini söylediği öğrenildi.
Haberin fotoğrafları