kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Son 'Rus Çarı' Putin

Seçime 'lideri' olarak girdiği Birleşik Rusya Partisi, oyların yüzde 64'ünü aldığını ilan etti. Resmi gözlemciler 'Seçim demokratik ve adil değil' raporu verdi ABD'nin de soruşturma istediği seçim sonrası Putin'in üçüncü dönem de bir şekilde koltuğu alacağı konuşuluyor. Soru, nasıl olacağı ..
Rusya, pazar günü yapılan meclis seçimleriyle çalkalanıyor... Siyasetçiler mitinglerinin engellendiğini, sandıklarda hile yapıldığını söyledi. Birçoğu gözaltına alındı. Bu ortamda yapılan seçimde, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi net bir zafer kazandı. Oyların yüzde 64'ünü aldığını ilan eden Birleşik Rusya Partisi'ne karşı muhalifler kazan kaldırdı.

NATO: SEÇİMDEN ENDİŞELİYİZ
Onların itirazlarına, resmi gözlemci AGİT'ten (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) ve Avrupa Konseyi'nden gelen rapor da eklendi. Seçimi Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi adına izleyen gözlemci heyetin lideri Luc van den Brande "güçlerin ayrılığı ilkesinin izlenmediğini" vurguladı. Brande, "başkanlık makamının ve bizzat başkanın seçim kampanyalarında baskıcı bir etkisi yaşandığının" altını çizdi. "Net olarak bu seçimlerin adil olduğunu söyleyemeyiz" diye konuştu. AGİT'in Parlamento Asamblesi Başkanı Goran Lennmarker ise "Bunu söylediğim için üzgünüm. Bunun ileriye doğru bir adım olmasını ummuştum. Ancak hiç de öyle olmadı" dedi. Ortak açıklama yapan iki kurum, seçimdeki en önemli sorunların başında, muhaliflere yapılan baskıların geldiğine işaret etti. NATO Sözcüsü de "seçimlerin yapılış şeklinden endişeli olduklarını" bildirdi. Rusya'daki seçimleri değerlendiren ABD Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Sözcüsü, "soruşturma" istedi. Sözcü Gordon Johndroe, "Rusya'dan ilk gelen raporlar, seçimde çok şeyin ihlal edildiği yönünde. Rusya yetkilileri bu ihlalleri soruşturmaya çağırıyoruz" dedi. Uzmanlar, Putin'in ülkedeki tek siyasi otorite olarak kalmayı planladığı, bu seçimin de ilk "adım" olduğu görüşünde.

'BANA GÜVENİN BİR GÖSTERGESİ'
Anayasa gereği üç dönem üst üste seçilemeyeceği için 2 Mart'ta yapılacak başkanlık seçimi öncesinde Putin'in iktidarını genel seçimle sağlamlaştırıp "planlarına zemin hazırladığı" iddia ediliyor. Rus lider Putin de dün seçim sonuçlarını değerlendirdi. "Elbette bu bana olan güvenin bir işareti. Artan siyasi istikrarın göstergesi" diye konuştu.