kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Matruşka isyanları

Solcu liderlerin sosyalist sistem ve ömür boyu liderlik getirecek referandumlara gitme kararı alması Bolivya, Venezüella ve Ekvador'da gösterilere yol açtı. İlk seçim Venezüella'da..
Bir zamanlar ABD'nin arka bahçesi olarak kabul ettiği Latin Amerika'da son iki yıl içinde değişen yönetimler ve seçilen liderlerin "sol" esintileri, sert rüzgarlara dönüştü. Sosyalizmin kalesi Küba'nın lideri Fidel Castro'dan ilham alan liderler, seçimle iktidara geldikten sonra ibreyi hızla sosyalizme çevirdi. Bu yönde reform paketleri hazırlayan ülkelerin başında Venezülla geliyor... 1999'dan beri "Castro'nun oğlu" edasıyla ülkesini yöneten Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, bugün yapılacak referandumla halkından 50 yıl süreyle liderlik koltuğunu isteyecek. Sandıktan "evet" çıkarsa anayasada sosyalist reformunu tamamlayacak 69 değişiklik için de onay alacak Chavez'in ülkeyi diktatörlüğe götürdüğünü düşünen muhalefet günlerdir meydanlarda...

100 MİLLETVEKİLİNİ KOVDU
Benzer kriz yaşayan diğer ülke Bolivya. Aralık 2005'de seçilen Devlet Başkanı Evo Morales, "zenginden al fakire ver" anlayışını anayasaya geçiriyor. Buna itiraz eden zengin bölgelerin valileri de muhalefeti örgütlüyor. Yasa karşıtlarıyla yanlıları arasında önceki gün çıkan çatışmalarda 4 kişi öldü. Muhalefet, Morales'i toplu açlık grevleriyle tehdit ediyor. Ekvador'da ise "Demokrasiyi para babalarının himayesinden çıkartacağım'" diyen Devlet Başkanı Rafael Correa de referanduma hazırlanıyor. "Yakında yeni anayasayı halka sunacağız" diyen Correa'nın da sınırsız liderlik süresi ve sosyalizm hedeflediği konuşuluyor. Correa, yolsuzlukla suçladığı 100 vekili de meclisten attırdı.
Haberin fotoğrafları