kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP, dokunulmazlık için umudunu AİHM’e bağladı

Yeni Haber
AKP iktidarının milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması konusunda anayasa değişikliğine destek vermemesi üzerine CHP, umudunu AİHM'e bağladı.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın AİHM'e dokunulmazlığının kaldırılması için başvurusu bulunduğunu belirterek, "Meclis, kendi özgür iradesiyle dokunulmazlıkları kaldırma yetisini gösteremezse, bir başka dayatmadan dolayı dokunulmazlıkları kaldırmak zorunda kalacak. Siyasal iktidar pazarlık ve dayatmaya alışkın, ama bu kez Türkiye'yi mahcup etmesinler'' dedi.

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit ile DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek dokunulmazlık konusunu görüştüler.

Görüşmeden sonra DSP'li İçli, Meclis'teki dokunulmazlıklarla ilgili birtakım fezlekelerin, milletvekillerini incitecek düzeyde olduğunu söyledi.

İçli, Anayasa-Adalet Karma Komisyonun toplanarak, gündemindeki fezlekeleri görüşmesini istediklerini belirtti. İçli, "Bu konu ertelenmeye, ötelenmeye gelecek konu değil. Anayasanın 83. Maddesi mutlaka değiştirilmeli. Milletvekillerini töhmetlerden kurtarmak lazım'' dedi.

AHM KARARI

CHP Grup Başkanvekili Okay, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın dokunulmazlığının kaldırılarak yargılanmayı istediğini ancak dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadığını ifade etti. Okay, AKP'nin dokunulmazlık konusunda anayasa değişikliğini desteklememesi ve dokunulmazlıkları kaldırmaması nedeniyle Türkiye'nin AİHM ile davalı olduğunu belirtti.
Okay, "Eğer dava kabul edilirse bu kez o mahkumiyet nedeniyle yasal değişiklik yapmak zorunda olunacak. Meclis, kendi özgür iradesiyle dokunulmazlıkları kaldırma yetisini gösteremezse, bir başka dayatmadan dolayı dokunulmazlıkları kaldırmak zorunda kalacak. Siyasal iktidar pazarlık ve dayatmaya alışkın, ama bu kez Türkiye'yi mahcup etmesinler'' dedi.

(ANKA)