kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dokunulmazlıklara AKP'den ince ayar

Ergun AKSOY /ANKARA
AKP MYK'da, "terör" suçlarından yargılanması istenen vekil dosyalarının komisyonda bekletilmeden Genel Kurul'a indirilmesi benimsendi..
MHP'nin devlete yönelik suçlarda dokunulmazlıkların kaldırılması için anayasa değişikliği yapılması teklifine gerek görmeyen AK Parti, kamuoyundan gelen baskı üzerine mevcut düzenlemelerle yargılamanın mümkün olacağı bir formül geliştirdi. Buna göre, Anayasa'nın 14'üncü maddesi kapsamına giren ve ağır cezayı gerektiren suçlardan yargılanan milletvekillerinin fezlekeleri TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda değerlendirilecek. Bölücülüğe ve teröre somut kanıtlarla destek verdiği iddia edilen milletvekillerinin dosyaları bekletilmeden Meclis Genel Kurulu'na sevk edilecek. Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin yargılama süreci başlayacak, ceza alanların milletvekilliği düşecek.

FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ AYRIMI
MHP'nin terör suçları ile ilgili dokunulmazlığın kaldırılması için anayasa değişikliği teklif etmesi üzerine CHP "Hepsini kaldıralım" diyerek öneriyi reddetmiş, AK Parti ise "TBMM linç vasıtası olamaz" demişti. Ancak AK Parti MYK önceki akşam dokunulmazlık konusunu ele aldı. Grup Başkanvekilleri hazırladıkları raporu Başbakan Erdoğan'a sundular. Raporda, Karma Komisyon üyelerinden, fikir özgürlüğü ayrımına dikkat etmeleri de istendi. Seçim bölgesinde Kürtçe konuşan bir vekilin eyleminin örnek gösterildiği raporda, böyle bir durumda bu vekilin dokunulmazlığının kaldırılmaması gerektiği vurgusu yapıldı. Erdoğan'ın rapordaki önerileri olumlu bulduğu belirtildi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Asıl siyasi linç budur. Dokunulmazlığın kaldırılması konusunu, milletvekillerinin parmaklarına değil, yargıya bırakmamız doğru olur" dedi. Halen komisyonda bekleyen 76 dosya içinde Anayasa'nın 14. maddesiyle ilgili bir suçtan hazırlanan dosya yok.