kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye AİHM'deki davaları kaybetti

Yeni Haber
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan 6 davayı karara bağladı. Necati Barışık, Yüksel Alp ve Ahmet Dağlı'nın Türkiye'deki duruşmalarında ''adil bir biçimde yargılanmadıkları'' yolundaki şikâyetini haklı bulan AİHM, Türkiye aleyhine maddi tazminat kararı almadı, ancak Türkiye'nin başvuruyu yapanların mahkeme masraflarını karşılamasını kararlaştırdı.

AİHM, Mehmet Sıddık Çelepkulu'nun, gözaltında tutulduğu sürenin normalin üzerinde olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuruda da Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğu görüşüne vardı ve başvuru sahibine 2500 avro ödenmesini kararlaştırdı.
AİHM, Bayram Meral'in yaptığı başvuruda da Türkiye'nin adil yargılanma hakkını ihlal ettiği görüşüne vardı, ancak maddi tazminata gerek görmedi. Türkiye, bu başvuruyla ilgili 1000 avro mahkeme masrafı ödeyecek.

Mahkeme, Medine Yakut, Sebiha Zengin ve Hüseyin Utanç'ın gözaltı sürelerinin uzunluğuyla ilgili yaptığı başvuruda, Türkiye'nin ihlalde bulunduğuna hükmetti ve toplam 7000 avro ödenmesini kararlaştırdı. AİHM, Tayfun Yağan'ın yaptığı başvuruda da adil yargılanma hakkının ihlal edildiği görüşüne vardı, ancak maddi tazminata gerek görmedi. AİHM, ''Nur radyo ve televizyon yayıncığı'' adına başvuruyu yapan Nur Şükrü Asan'ın yaptığı başvuruda, Türkiye'nin insan hakları sözleşmesinin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı ve 1500 avro ödenmesini kararlaştırdı.