kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Charles ayet okudu

Ceyda DİNÇBAKIR - Aliye ÇETİNKAYA KONYA
Konya'da Mevlana Müzesi ile Çatalhöyük'ü gezen Galler Prensi Charles yaptığı konuşmada Kuran'dan ayetler okuyarak İslam'a ilgisini gösterdi..
Galler Prensi Charles, Konya gezisinde yaptığı konuşmayı, Kuran-ı Kerim ve hadislerden örneklerle süsleyerek İslamiyet'e duyduğu ilgiyi açıkça gösterdi. 24 kişilik heyetle birlikte Ankara'dan özel bir uçakla Konya'ya gelen Prens ve eşi, önce Mevlana Müzesi'ni gezdi. VIP yerine vatandaşların kullandığı normal kapıdan giriş yapan Charles, müzede sergilenen eşyalarla ilgili bilgi aldı. Charles en çok Mevlana'nın kabrinin bulunduğu bölüme ilgi gösterdi. Özellikle yazma eserleri inceleyen Prens Charles, rehberlere Mevlana'ya ait kaç eser olduğunu ve bu zamana kadar nasıl korunduklarını sordu. Yaklaşık 200 polisin koruduğu Charles ve Camilla yaklaşık bir saat müzede kaldı. Prens Charles ve eşi Camilla, daha sonra Mevlana Kültür Merkezi'nde Sema gösterisini izledi. Salondaki çok sayıda imam hatipli ve başörtülü öğrenci dikkat çekti. Charles, burada "Doğu ve Batı: Maneviyat Kıssaları" konulu konuşma yaptı. "Sevgili eşimi de getirmiş olmaktan sevinç duymaktayım" diyen Charles özetle şunları söyledi: "Bir İslam alimi olmamama rağmen hadisleri okuduğumuzda yine aynı ilkenin geçerli olduğunu göreceğimizi düşünüyorum. 'Kimse kendisi için istediği bir şeyi mümin kardeşi için istemedikçe gerçekten iman etmiş olmaz.' Ve Kur'an-ı Kerim, 'hani sizler birbirinize düşman idiniz de O (Allah), gönüllerinizi birleştirmişti ve onun nimeti sayesinde kardeş olmuştunuz' demiyor mu?"

ÇOCUKLAR ÜŞÜMÜYOR MU?
Charles, sözlerini Mevlana'nın "Tanrı'nın insanoğlu için amacı, gören bir gözü ve anlayan bir kalbi bulmaktır" cümlesiyle sürdürerek, "Batı ve Doğu arasındaki dengeyi bulmaya, kalbimizi anlamaya kendimizi adamak için buradan, Mevlana'nın bu son istirahat yerinden daha iyi neresi olabilir" dedi. Daha sonra Çatalhöyük'te arkeolojik kazıları inceleyen Charles, eğitim gören çocuklarla sohbet etti. Charles, yetkililere "Hava çok soğuk, çocuklar bu soğukta buraya geliyorlar mı?'' diye sordu. Charles'a incelemelerde bulunduğu yerlerde çeşitli hediyeler verildi. Kazı alanlarının üzerlerinin kapatılması için sponsor arayışında olan Kazı Başkanı Prof. Ian Hodder'e Charles destek çıktı ve 2008 projeleri için destek vereceğini iletti.
Haberin fotoğrafları