kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Take Away İstanbul’un Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki renkli standı yoğun ilgi görüyor.

İstanbul hatırasına modern yorumlar

Neslihan TUNÇ
Ne nargile ne de tavla... İstanbul'la ilgili hediyelik eşyalar satan ve Kanyon'da bir tezgâh açan Take Away İstanbul'da, böyle ezbere şeylere yer yok. İstanbul'un bugününü esprili şekilde anlatan ve sıra dışı tasarımlarıyla dikkat çeken objeler, kentin tutkunlarına farklı alternatifler sunuyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
İstanbul hatırasına modern yorumlar
İnce belli shot bardağı, rögar kapağı şeklinde nihale, içi lifli Şevket (tellak) sabunu, hamam ambiyanslı CD'si olan hamam seti, dolmuş ve minibüs haritası... Ortak noktaları İstanbul olan bu objeler, yabancı bir misafirine ya da uzakta yaşayan bir İstanbulluya veya kendisine İstanbul'u hatırlatacak hoş, esprili bir hediye arayanlar için tasarlanmış. Yani artık "Kapalıçarşı'daki nargile, tavla, altın yaldızlı çay takımı veya bakır tepsilerden sıkıldım," diyenlerin, İstanbul hatırası olarak çok daha modern objeler bulabileceği bir adres var. Yaklaşık bir buçuk ay önce Kanyon Alışveriş Merkezi'nde bir stand açarak yola çıkan Take Away İstanbul, özellikle tasarım meraklılarından büyük ilgi görüyor. Tasarımcıların İstanbul ile ilgili ürünler hazırladığı, üreticilerin tasarımcılar ile beraber ürünler üzerinde çalıştığı ve sonucunda müşterilerin tasarım değeri olan ürünler bulabilecekleri bir proje olarak düşünülen Take Away İstanbul'un yaratıcısı Seda Ertem, projesini kısa bir sürede gerçekleştirmeyi başarmış. Ertem projenin beş ay içinde, Kanyon'da ve internet sitesi ile bir marka çalışmasına dönüştüğünü söylüyor: "Biz tasarım değeri olan, kolaylıkla ulaşılabilir, taşınabilir, kaliteli, uygun fiyatlı ve en önemlisi İstanbul'un bugününü ve yaşam tarzının birçok yönünü yansıtan ürünler sunuyoruz. Take Away İstanbul; İstanbullular, yabancı ve yerli turistler, İstanbul'da yaşayan yabancılar ve yurtdışına yerleşmeyi planlayan İstanbulluların bir parça İstanbul'u kendi kullanımları ya da hediye etmek için alıp yanlarında götürebilmelerini amaçlıyor." Seda Ertem önce kendisinin sonra da çevresindekilerin böyle bir ihtiyaç duyması üzerine bu projeye giriştiğini anlatıyor: "İstanbul'un bugünkü hayatını anlatan birtakım şeyler eksikti hediyelik anlamında. Yurtdışına gidiş gelişlerimde eksikliğini hissettiğim bir şeydi. Böyle başladık. İki buçuk aylık yoğun bir araştırma döneminden sonra mayıs ayı itibarıyla tasarımcı arkadaşlarla beraber çalışmaya başladık. İstanbul'u tanıtmak gibi bir tavrımız da yok aslında. İstanbul'la ilgili herkesin zevkle kullanabileceği ürünler yapmak amacımız." Seda Hanım, fiyatları özellikle uygun tuttuklarını da belirtiyor ki tasarımlar ulaşılabilir olsun.

TELLAK ŞEVKET
Take Away İstanbul'da tişörtten bardak altlığına, sabundan hamam setine birçok farklı ürün var. Bunların hepsinin de çok ince esprileri var. Örneğin sabunlar lifli olarak hazırlanmış, üzerlerinde de bir tellak karakteri olan Şevket'in resmi yer alıyor. Penguen dergisinden Cem Dinlenmiş'in yarattığı İstanbul karakterlerinden biri o. Çay bardaklarının üzerinde ise Eminönü esnafı Cumhur'un resmi basılmış. Bunun da Cumhur'un çok çay içmesiyle ilişkilendirildiğini söylüyor Seda Ertem. İstanbul silueti şeklindeki bardak altlıkları ve koli bantları da dikkat çeken tasarımlar arasında. Bu siluette tarihi yarımada, Galata Kulesi, Kız Kulesi gibi tarihi sembollerin yanı sıra gökdelenlere de yer ayrılmış. Seda Ertem, "Birine İstanbulla ilgili hediye yollayacaksanız, İstanbul silueti olan koli bantlarıyla paket yapabilirsiniz," diyor. İçinde lif, sabun, hamam tası ve bir müzik CD'si bulunan hamam setleri de farklı bir özellik taşıyor. Ertem setin içindeki CD'nin hamam efektleri ve ney eşliğinde banyo yapmaya imkân sağladığı görüşünde: "Bir CD çalara bunu koyup evinizde banyo yaparken de kendinizi hamamda hissedebilirsiniz. Bir gece lambamız var. İstanbul'un yol tabelaları şeklinde. Takılar da var; İstanbul Boğazı şeklinde bir yüzük ve kolye de var. Boynunuza takınca siz İstanbul olmuş oluyorsunuz. İstanbul'un minibüs ve dolmuş haritası var mesela. Bu harita bir mimari ofis tarafından sadece bizim için çıkarıldı. Özellikle turistler ve Türkiye'de yaşayan yabancılar çok faydalanıyor." Take Away İstanbul standındaki en önemli özelliklerden biri de ürünlerin arasına her hafta yeni birinin katılması. www.takeaway-istanbul.com
Haberin fotoğrafları