kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Simon Pitts, yarışmaya 67 ülkeden başvuru yapıldığını söylüyor.

BBC yıldız keşfetmeye İstanbul'a geldi

Kaya GENÇ
Londra'dan yola çıkan BBC ekibi, düzenledikleri yetenek yarışması için İstanbul'a uğradı. Jürisinde Tori Amos'un da bulunduğu The Next Big Thing, 26 Kasım'da açıklanacak olan finalistleri dinlemek için hazır..
Dünyanın en saygın yayın kuruluşlarından kabul edilen BBC'nin sesini Britanya dışına da duyuran ve 2007'de kuruluşunun 75. yılını kutlayan World Service radyosu, 22 Ekim günü dünya çapında gerçekleşen bir yetenek yarışması başlattı. The Next Big Thing 2007 başlıklı etkinlik ikinci defa düzenleniyor ve dünyanın dört bir yanında, henüz adı sanı bilinmeyen ama geleceğin müzik yıldızları olmaları muhtemel isimleri heyecana sevk ediyor. 17 Kasım günü santralİstanbul'da Türkiye'den yapılan başvuruları kabul eden etkinliğin katılımcıları da benzer bir heyecan içinde, en güzel kıyafetlerini giymiş, en havalı tavırları takınmış bir vaziyette ortalıkta dolanıyor; yıldızlığa giden yolun bu etkinlikten geçiyor olabileceğini düşünüyorlardı. Londra'dan uçağa atlayıp ekibiyle eski santral binasına doğru yola çıkan Simon Pitts, BBC World Service'de sanat programı prodüktörü olarak çalışıyor. 18 Kasım'da başvuruları sona eren The Next Big Thing'e başvurular hem internet üzerinden, hem de bizzat, yarışmayı düzenleyenlerle yüz yüze gelerek yapılabiliyordu. BBC ekibi, bu yüz yüze görüşme imkânını sadece dört ülkede sundu ve 27 Ekim'de Hindistan'daki Bombay şehrine gitti. 3 Kasım'da Jamaika'nın Kingston şehrinde, 10 Kasım'da Tanzanya'da Dar es Salaam'da, en sonunda 17 Kasım'da da İstanbul'dalardı. Bu dört şehirde BBC, katılımcıların videolarını çekti ve müzisyenlerle bizzat tanışıp onlarla sohbet etme imkânı buldu. Yarışmanın yalnızca iki kuralı vardı; başvuran sanatçıların hiçbir plak şirketiyle anlaşmasının olmaması ve kendi özgün şarkılarını seslendirmeleri. Bu pazartesi BBC'nin web sitesinde yarışmanın 20 finalisti açıklanacak; daha sonra finalistlerin sayısı beşe indirilecek. Bu beş finalist de aralık ayının ilk haftasında Londra'ya getirilecek ve William Orbit, Talvin Singh ve Sway'den oluşan jürinin önünde, BBC'nin Londra'daki ünlü Maida Vale Stüdyosu'nda şarkılarını söyleyecek. Pitts, The Next Big Thing'le ilgili detaylı bilgi ve son gelişmeleri yarışmanın Myspace sayfasına (http://www.myspace.com/bbcbigthing) koyacaklarını söyledi.

- Buraya, The Next Big Thing'e başvurmaya gelen müzisyenlere, kazanırlarsa ne ödül vereceksiniz?
- Müthiş bir ödül bekliyor onları. Bir kere BBC'de ve BBC'nin web sitelerinde, mümkün olduğunca uzun süre boyunca şarkıları yayınlanacak. Kazanan sanatçı ise Londra'da adını açıklamak istemediğim bir mekânda konser verecek.

- Türkiye'den çok ilgi var mı yarışmaya?
- Yarışmaya başvurular daha çok internet üzerinden oldu. Öğleden sonraya kadar burada bizimle tanışarak başvuru yapmaya toplam 10 kişi geldi.

- Çok az kişi gelmiş!
- İstanbul'dan başvuru yapacaklar zaten internet üzerinden yaptılar başvurularını. İlginç olan, burada bizimle tanışanların daha çok şehir dışından gelenler olması.

- İstanbul'dan sonra Londra'ya dönüp işleri oradan mı idare edeceksiniz?
- Evet. Gelen başvuruları yeniden dinleyeceğiz. Normalde müzik yarışmalarında hep birçok güzel kız ve erkek bir sürü berbat şarkı söyler. Ama biz insanlara istediğiniz dilde, istediğiniz tarzda söyleyin, bize özgün şarkılar dinletin diyoruz.

- İnsanlar genellikle karşınıza geldiklerinde İngilizce şarkılar mı söylüyor?
- Makedonya'dan, çok kendine özgü müzikler yapan bir grup katıldı yarışmamıza. Rusya'dan da elektronik müzikte yeni şeyler söyleyen bir başka grup vardı. Kendi dillerinde, kendi kültürlerini yansıtan müziklerle karşımıza çıkıyorlar.
Haberin fotoğrafları