kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Marco olayı büyüyor

Yeni Haber
13 yaşındaki bir İngiliz kızına cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle Türkiye'de yargılanan 17 yaşındaki Alman genci Marco W.nın son duruşmada da serbest bırakılmamasına Almanya'da büyük tepki yarattı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Marco davasına bakan Antalya'daki mahkemenin geçen Salı günü davayı Aralık'a ertelemesinin ardından özel bir Alman televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda "Marco için, ellerinden geleni yapacaklarını" söyledi.

Deutsche Welle'ye göre, Alman genciyle ilgili kamuoyunda yapılan tartışmalara karşı olduğunu kaydeden Merkel, "Alman gencinin iyiliği için bu olayın büyük siyasi tartışmalarla bağlantılı hale getirilmemesi gerektiğini" de vurguladı.

Merkel daha önce Marco'nun serbest bırakılması için Türkiye'ye çağrıda bulunmuştu.

AVUKATLAR TÜRKİYE'Yİ AİHM'YE ŞİKAYET EDECEK


Öte yandan, Marco'yu savunan avukatlar, yargılanmanın ve tutukluk süresinin uzaması üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayette bulunacaklarını bildirdiler.

Alman Dışişleri Bakanlığı bir yetkilisi de, "Böyle bir başvuruyu destekleme olasılığını inceledikleri"ni ifade ederken Bakanlığın bu konuda nihai karar vermeden önce şikayetin ayrıntılarını incelemesi gerektiğini söyledi.

AP ÜYELERİ ANKARA'YA BASKI İSTEDİ


Öte yandan, Türkiye'de 7 aydır cezaevinde bulunan Marco sorunu, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gündemine taşındı. Parlamentoda grubu bulunan parti temsilcileri, Komisyon'un genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'i, "adil bir yargılama süreci için" Ankara'ya baskı uygulamaya çağırdı.

Liberal grup başkan yardımcısı Alman Silvana Koch-Mehrin de, 17 yaşındaki bir çocuğun soruşturma süresince 7 aydır tutuklu kalmasını "bir çok hukuki kuralın ihlali" olarak nitelendirdi.

POTTERİNG REHN'İ ARADI


Bu arada, AP Başkanı Hans-Gert Pöttering'in Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'i telelfonla aradığı bildirildi. Pöttering'in bu girişiminin, AP'deki tüm komitelerin başkanlarının talebi üzerine gerçekleştiği kaydedildi.

ALMAN BASINI: "MARCO DAVASI BÜYÜK SKANDAL"


Bu arada, Alman basını Marco olayına büyük ilgi gösteriyor. Nitekim, Bild gazetesi, Marco'nun 14 Aralık'taki duruşmada da salıverilmemesi halinde Alman hükümetinin de olayın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınmasını destekleyeceğini yazdı.

Frankfurter Rundschau gazetesi ise, Marco davasının adil olmadığı yorumunu yaptı ancak politikacıların davayla ilgili yaptığı açıklamaların da Marco'ya zarar verebileceğini belirterek Marco'nun tutukluluk halinin daha da uzun sürebileceğini de kaydetti.

Darmstaedter Echo gazetesi de, "Marco davası bir hukuk skandalı" ifadesini kullandı. Gazete, "Mahkeme, dava sürecinin adil olmadığı yönündeki damgadan kurtulamıyor" iddiasında da bulundu.

(ANKA)