kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'nin ilk şehri hangisi?

Yeni Haber
Kuzey Amerika'ya 1607 yılının Mayıs ayında gelen ilk Avrupa gemileri Virginia eyaletinin bugünkü Jamestown şehri yakınında karaya ayak bastılar. Geçtiğimiz Mayıs ayındaki 400'ncü yıldönümü kutlamalarına İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth de katılmıştı. Bu kutlamalar ülkenin her yerinde ilgiyle izlenirken, Massachusetts eyaletinin Plymouth şehri, haksızlığa uğradığını belirterek tepki göstermişti.

Jamestown'a gelen 3 İngiliz gemisinden 13 yıl sonra Massachusetts eyaletine "pilgrims" olarak anılan püriten Hıristiyanlar gelerek yerleşti.

ABD Başkanı George Bush'un hafta içinde Şükran Günü konuşması için Şükran Günü geleneğinin başladığı yer olduğu konusunda yaygın bir kanaat olan Plymouth yerine, Virginia eyaletindeki Berkeley yerleşim bölgesine gidince tartışma yeniden alevlendi.

Bush'un, "Buradaki uzmanlar, Berkeley'i kuranlar ilk Şükran Günü yemeğini yediklerine, hacılar daha İngiltere'deki limandan ayrılmamıştı diyorlar. Sizin de hayal edebileceğiniz gibi, bu tür gelenekler kuzeyde çok popüler değil." şeklindeki sözleri ise Massachusetts eyaletinde tepkiye neden oluyor. Jamestown ve Plymouth şehirlerinin her ikisi de "America's Hometown (Amerikanın anavatanı)" sloganını kullanıyor.

New York Times gazetesine tartışmayı değerlendiren Pilgrim Hall Müzesi Müdürü Peggy Baker, "Elbette ki ilk yerleşim birimi Jamestown. Ancak tarihi önem olarak baktığınızda, kronolojik olarak önce olana bakmıyoruz. Plymouth, Amerika'nın yüzyıllardır süren ruhunun başladığı yer." dedi.

Baker, Plymouth'a bir daha dönmemek üzere gelen ilk hacı göçmenlerin aksine, Jamestown'a gelenlerin çoğunlukla geri dönmek üzere gelmiş, maddi fırsatlar arayan erkek maceracılar olduğuna dikkat çekiyor. Plymouth sakinleri, bugünkü her 10 Amerikalıdan birinin ABD toplumunu başlatan ilk hacı göçmenlerle akrabalığı olduğunu savunuyor.