kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Karma komisyondan PKK'ya kınama

Yeni Haber
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının kapanışında düzenlenen basın toplantısında, oybirliğiyle alınan bir kararla PKK'yı kınayan bir açıklama yapıldı. Avrupa Parlamentosu parlamenterlerinin geneli PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini açıklarken, Eşbaşkan Joost Lagendijk, Avrupa'daki bu değişimi, 11 Eylül, Londra ve Madrit'in bombalanması olaylarına benzetti.

DTP KAPATILIRSA, PKK GÜÇLENİR

Meclis'te, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nu toplantısının ikinci gününde, PKK, DTP'nin kapatılması, Irak ve 301'inci maddenin değiştirilmesi konuları ele alındı. Konuşmacılardan, Vural Öger, "Kürt sorununun bugüne kadar sürmesinin nedeni Kürtlere yönelik asimilasyon politikası yapılmasıdır" derken, DTP'nin kapatılmasının PKK'yı güçlendireceğini söyledi.

IRAK İÇİN ÇÖZÜM: GEVŞEK FEREDASYON

Eş Başkan Lagendıck, Irak'ın parçalanmasına karşı olduklarını belirterek, bu durumda en gerçekçi çözümün "gevşek federasyon" olduğunu söyledi. Lagendıck, "Yani üçlü bir yapı. Sizin Kuzey Irak ile ilgili yaklaşımınız ne olacak. Bağdat'ın yapacağı bir şey yok. Böyle devam edecek. Barzani'yi eleştirebilirsiniz ancak o uzun süre orada kalacak" dedi.

ÖYMEN: PANDORANIN KUTUSU AÇILIR

CHP'li Onur Öymen ise, gevşek feredasyon fikrine karşı çıkarak, eğer orada Kürtler, Şiiler ve Sunniler ayrı ayrı federal bir yapı kurarlarsa, "pandoranın kutusunun" açılacağını ve hiçkimsenin tahmin bile edemeyeceği karışıklıklar ve çatışmalar yaşanağını ifade etti.
Lagendijk, eski genelkurmay başkanlarının Kürt sorununda hata yaptıklarına ilişkin açıklamalarının bir bölümünü okuduğunu söyleyerek, "Geçmişte biz Avrupalılar olarak askeri baskı, Kürtçe yasağı dedik. Bize yanlış şeyler söylediğimiz, saf olduğumuz söylendi ama şimdi bizim geçmişte söylediklerimizi söylüyorlar" diye konuştu.

PKK İÇİN AÇIKLAMA


CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, toplantıda PKK'nın terör örgütü olduğuna ilişkin ortak bir bildiri yayınlanmasını istedi ancak Lagendijk, geçmişte bu bildiriler hazırlanırken bir kelime üzerinde takılınıp, kalındığını böyle bir bildiri yayınlanmasına karşı olduğunu söyledi. Lagendijk, ancak karma komisyonun Eş Başkanı Yaşar Yakış ile yapacakları ortak basın toplantısında PKK terörünü kınayan bir mesaj verebileceklerini söyledi. Ortak basın toplantısında da, Yaşar Yakış, PKK'ya ilişkin ortak bir bildiri yayınlamayacaklarını ancak PKK terörün kınanması için oybirliğine vardıklarını açıkladı. Lagendijk de, "PKK'nın yaptığı terörizmdir ve bunu şiddetle kınıyoruz" dedi.

DTP PKK'DAN UZAK DURMALI

DTP'ye kapatma davası açılmasını da eleştiren Lagendijk, "Bir partiyi kapatmak yapılacak en son şey. DTP'nin de net bir şekilde, bugünkünden daha net bir şekilde PKK'dan uzak durduklarını açıklamaları gerekir" dedi.

AA