kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

301. madde Türkiye'nin imajını zedeliyor

Yeni Haber
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ''TCK'nın 301.maddesinin Türkiye'nin imajını zedelediğini, Türkiye'nin AB içindeki düşmanlarının bunu istediğini'' belirterek, ''Düşmanlarınızın elinden bu silahı alın'' önerisinde bulundu.

Lagendijk ile Komisyonunun diğer Eşbaşkanı Yaşar Yakış, Ankara'da yapılan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun 58. Toplantısının sonunda ortak basın toplantısı düzenlediler.

Bir gazetecinin, ''AB'nin PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmede neden bu kadar geç kaldığını'' sorması üzerine Lagendijk, geçmişe dönmenin mantıklı olmadığını ifade ederek, AB'nin ve Avrupa Parlamentosunun (AP) yaklaşımlarındaki değişimin küresel gelişmelerle ilgisi bulunduğunu söyledi.

Londra ve Madrid'deki terör saldırılarını hatırlatan Lagendijk, bu saldırıların, terörün hiç de uzakta olmadığını gösterdiğini, şimdi bazı AB ülkelerinde terörle ilgili sıkı kanunların bulunduğunu ifade etti.Lagendijk, son birkaç yılda Türkiye'nin, bütün zorluklara rağmen Güneydoğu'da kültür ve dil alanında, sosyo-ekonomik kalkınmada önemli adımlar attığına, DTP'nin Meclise girdiğine dikkati çekti.Bu şartlarda hiç kimsenin, terör örgütü PKK'nın şiddete başvurmasıyla Kürtlere yönelik bir çözüm sunacağını düşünemeyeceğini, şiddete başvurmanın çözümün bir aracı olamayacağını vurgulayan Lagendijk, terör örgütü PKK'nın çözümle ilgisinin bulunmadığını vurguladı.

''TÜRKİYE, TUZAĞA DÜŞMEMELİ''

Bu sebeple terör örgütü PKK'nın, DTP'nin parlamentoda olmasını istemeyebileceğine işaret eden Lagendijk, DTP'nin kapatılması davasını ima ederek, Türkiye'nin bu tuzağa düşmemesi ve PKK'nın istediği birşeyi yapmaması gerektiğini kaydetti.Lagendijk, sorunun Türkler ile Kürtler arasında olmadığının altını çizerek, problemin, şiddete dayalı çözüm isteyenlerden kaynaklandığını söyledi.

AB ve AP'nin, şimdi tüm bu gelişmeleri görerek teröre karşı daha sert açıklamalar yaptığını belirten Lagendijk, bir gazetecinin, ''Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın gündeme getirdiği bir 'Kürt açılımının' olduğunu'' belirterek, bu açılıma dair beklentilerini sorması üzerine, bunun etkili olabileceğini kaydetti.

AB içinde de bu konu üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Lagendijk, Güneydoğu ile ilgili uzun vadeli sosyo-ekonomik kalkınmanın terörün kökünü kazımanın yollarından birisi olduğunu belirterek, bugün bir araya geleceği Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile de bu konuyu ele alacaklarını söyledi.

Lagendijk, Türk hükümetinin bu konuya ilişkin planlarını duymaktan memnuniyet duyacaklarını bildirerek, terörle mücadelenin anlık değil, uzun vadeli bir strateji gerektirdiğine dikkati çekti. Lagendijk, ''Terörle mücadele bugün de yarın da devam edecek'' ifadesini kullandı.

YAKIŞ: ''TERÖRLE MÜCADELE SÜRERKEN, SOSYO-EKONOMİK ÖNLEMLER DA ALINMALI''


Aynı soruya ilişkin olarak söz alan Yaşar Yakış, terörle mücadele bir yandan sürdürülürken, öte yandan ekonomik ve sosyal önlemlerin alınması gerektiğini, ''birini öne koyup, o bittikten sonra ötekine geçelim'' denemeyeceğini belirtti. Yakış, konuya ilişkin şunları söyledi:''Güneydoğulu ve Doğulu milletvekillerimiz, toplantı sırasında da dile getirdiler. Bunların bir kısmı işadamı kökenli milletvekilleriydi. Orada yatırım yapmak için istikrara ihtiyaç var, dolayısıyla Doğuya yatırım yapmak ile terörün azalacağı doğru ama bu 'Tavuk mu yumurtadan çıkar? Yumurta mı tavuktan çıkar' meselesi gibi oluyor. Oraya yatırım yapmak için terörün kontrol altına alınması lazım. Hangisinin önce olduğu hususunda, 'önce birini bitirelim, sonra ötekine geçelim denmeyecektir' muhtemelen. Her ikisinin, teröre karşı mücadele bir yandan sürdürülürken, öte yandan da ekonomik ve sosyal önlemlerin alınması lazım. 'Birini öne koyup, bittikten sonra ötekine geçelim' denemez herhalde.''

''SABIR TAŞIYOR''

Dışişleri Bakanı Babacan'ın, TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesi konusunda niyetli oldukları yönündeki sözleri hatırlatılarak, bu konuda Türk hükümetini samimi bulup bulmadığının sorulması üzerine Lagendijk, aynı yöndeki açıklamaların seçimlerden önce de yapıldığını ama o dönemde bu maddeyi değiştirmenin zor olduğunu, bunu anladıklarını belirtti.AB Komisyonu ve Komisyonun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in bu konudaki açıklamalarına işaret eden Lagendijk, ''Sabır taşıyor, sözler veriliyor ve sonunda ortaya bir şey çıkmıyor'' dedi.

Lagendijk, 301. maddenin değiştirilmesinin Türkiye'nin dostları için önemli olduğunu, onlara ''bu konuda bir adım atıldığını'' göstermenin önem taşıdığını vurguladı.

Rehn'in de kendisinin de Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen kişiler olduklarına anımsatan Lagendijk, ''Somut bir adıma ihtiyacımız var'' dedi.Lagendijk, Babacan'a bu taleplerini aktardıklarını, kendisinin de ''tamam'' dediğini, ancak Hükümetin parlamentoya bu konuda somut öneri getirmesi gerektiğini kaydetti.

''AVRUPA ÜLKELERİNDE 301.MADDE YOK''

Bir gazetecinin, ''AB ülkelerinde de 301. maddeye eşdeğer maddeler bulunduğunu belirterek, AB'nin bu konuda kendi açılımını yapıp yapmadığını'' sorması üzerine Lagendijk, sürekli bu konunun gündeme getirilmesinden yakındı. Lagendijk, bazı Avrupa ülkelerinde de benzer maddelerin bulunduğunun doğru olduğunu, ancak bu maddelerin hiçbirinde ''Türklük, Hollandalılık, Fransızlık'' gibi yaklaşımların bulunmadığını söyledi.

''Türklük'' ifadesinin birtakım yorumlara yol açtığını ve bunun Türkiye'de de problem yarattığını ifade eden Lagendijk, ''Türklük'' ifadesinin belirsiz bir ifade olduğunu kaydetti.Lagendijk, Avrupa ülkelerinde bu konuda bir dava açılmasının 15-20 seneyi bulduğunu, ancak Türkiye'de bu sorundan kaynaklanan 100'lerce dava konusu bulunduğunu belirtti.Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ''301. madde Türkiye'nin imajını zedeliyor. Türkiye'nin düşmanları bunu istiyor. Düşmanlarınızın elinden bu silahı alın'' diye konuştu.

PKK'NIN BÜTÜN TERÖR FAALİYETLERİ OYBİRLİĞİYLE KINANDI

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Genel Kurulu, terör örgütü PKK'nın bütün terör faaliyetlerini, oybirliğiyle aldığı kararla kınadı.Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun 58. Genel Kurulu, Eşbaşkanlar Yaşar Yakış ve Joost Lagendijk'in TBMM'de düzenlediği ortak basın toplantısıyla sona erdi.Yakış, Genel Kurulda, Türk ve Avrupa parlamentolarının belirlediği gündeme göre, her iki tarafın da çeşitli konularda görüşlerini açıkladığını söyledi.

Karma Parlamento Komisyonunun, bir karar alma organı olmadığına işaret eden Yakış, komisyonun, iki tarafın görüşlerini birbirine anlatma, birbirinden destek isteme ve daha iyi tanıma formu olarak kullanıldığını kaydetti.Yaşar Yakış, dün ve bugünkü toplantıların, daha öncekiler gibi olumlu ve yapıcı geçtiğini dile getirerek, ''Toplantının gündemini belirlemek için bu ayın başında Brüksel'de yaptığımız başkanlık divanında, Avrupa ve Türk parlamentolarından katılan parlamenterlerin, sanki bir anlaşmazlığın iki tarafıymış gibi hava vermeyip, 'Avrupa bütünleşmesi çabasında ortak hareket eden iki taraf olarak hareket edelim ve arkadaşları bu yöne yönlendirelim' şeklinde karar aldık. Bu karara, dün ve bugünkü toplantıda geniş ölçüde uyuldu. İstediğimiz hava burada hakim
olmuştur'' diye konuştu.

''KELİMELERLE OYNANDIĞI İÇİN''


Bugünkü toplantıda; PKK terörünü kınayan ve her iki tarafın da PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü belirten bir ortak deklarasyon kabul edilmesi yönünde görüş dile getirildiğini bildiren Yakış, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Fakat bu toplantının bitmesine çok yakın bir aşamada yapıldığı için ve geçmiş deneyimlerde de böyle bir deklarasyon metni gündeme geldiğinde, herkes kelimelerle oynadığı ve uzun vakit kaybettiği için onun yerine, Genel Kurul, bize iki eşbaşkan olarak yetki verdi.Türk ve Avrupa Parlamentosu tarafından, PKK'nın terör örgütü olarak, -zaten bütün Avrupa devletleri kabul ediyor, bizler de kabul ediyoruz- bütün terör faaliyetlerini kınadığımızı, hiçbir iltimasa meydan vermeyecek şekilde sizin huzurunuzda tekrarlayarak, arkadaşlarımızın bu beklentilerini yerine getirmeye karar verdik. Terör örgütü PKK konusundaki karar oybirliğiyle alınmıştır.''

PARTİ KAPATMA

Joost Lagendijk de her iki tarafın, terör örgütü PKK'yı kınama konusunda kuvvetli isteği bulunduğunu söyledi.Son dönemlerde yapılan toplantılarda ve kendisinin de bu konuya ilişkin açıklamada bulunduğuna işaret eden Lagendijk, bazen buna ilişkin kafa karışıklığı olabildiğini belirtti. Lagendjik, PKK'nın terör örgütü olduğunu ve kuvvetle kınadıklarını dile getirdi.DTP hakkındaki kapatma davasına da değinen Lagendijk, partinin kapatılmasına yönelik çeşitli adımların bulunduğunu kaydetti. Lagendijk, Avrupa'da, parti kapatılmasının iyi bir çözüm olmadığı ve en son yapılacak şey olduğu kanısı hakim olduğunu belirtti.

Toplantıda DTP'ye de çağrı yapıldığını kaydeden Lagendijk, DTP'nin de siyasi parti olarak kendi taktikleri, stratejileri olabileceğini, ancak net şekilde kendisini ifade etmesi gerektiği ve terör örgütü PKK'ya mesafeli durması yolunda çağrı yapıldığını vurguladı.Lagendijk, 301. maddenin değiştirilmesi konusunda hem Dışişleri Bakanı Ali Babacan hem de Avrupa Parlamentosunun, harekete geçilmesinin zamanının geldiğini söylediğini kaydetti.

Konunun 2 yıldır konuşulduğuna işaret eden Lagendijk, ''Bu değişikliği yapma zamanı gelmiştir. 301. maddeyle ilgili hükümet, parlamentoya öneri getirecek. Önemli mesajı buradan alarak gidiyorum'' dedi.

AJANSLAR