kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BELEK KATLİAMI ORTAYA ÇIKARDI .... Belek'te golf sahası yapılması için kesilen ağaçların oluşturduğu görüntü yaşanan katliamın kanıtı olarak uzun süre tartışılmıştı.

Çevreciler isyanda: 110 golf sahası yolda

BEDİA C. GÜZELCE
Türkiye'de 110 kadar yeni saha yapılması bekleniyor. Ancak her bir saha 125 bin kızılçam ağaçlık bir alanı kaplıyor. 55 insanın yıllık su ihtiyacını bir günde tüketiyor..
Türkiye'de son dönemde gittikçe ağırlık kazanan golf turizmi, hararetli çevre tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Bu konudaki bazı rakamsal verilere bakmak, bu tartışmaların nedenini ortaya koyuyor. Bir golf sahası, 55 insanın yıllık su ihtiyacını bir günde harcıyor. Türkiye tarım ilacı kullanımının yedi katı golf sahalarında kullanılıyor. Tek bir golf sahası 125 bin kızılçamın dikilebileceği büyüklükte bir alanı kaplıyor. Golf sahalarındaki çimlerin bakımı için kullanılan tarım ilaçlarına oranla tarımda kullanılan ilaçların miktarı yedi kat daha az. Golf sahaları için hektar başına kullanılan yıllık ortalama pestisit (tarımsal ilaç) miktarı 14.5 kilogram civarındayken, tarımda hektar başına yıllık kullanılan ortalama pestisit miktarı 2.1 kilogram kadar. Şu anda yapımına devam edilen üç golf sahasının ikisi Belek'te, diğeri ise Side'de. 2007 yılında toplam 65 bin golf turistinin Türkiye'de golf sahalarına bıraktıkları kazanç ise 1 milyon 750 bin Euro. Bu rakamın içinde konaklama gibi kalemler ise bulunmuyor. Sadece saha kirası ile elde edilen bu rakam, Türkiye'nin yıllık turizm gelirinin 10 binde birinden daha az bir miktara denk geliyor.

GELİR 10 BİNDE BİRİ...
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yürütme ve Planlama Daire Başkanlığı'nın SABAH'a verdiği bilgiye göre, şu anki turizm trendlerinde golf turizmi elit bir turist kesimine hitap ediyor ve bu nedenle de yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Turizm kentlerinde büyük ölçekli planlar hazırlandığı için bölge planlamaları kabul edildikten sonra yatırımcı üstlendiği projenin içine ister golf sahası ister otel isterse her ikisini birden yapabiliyor. Yatırımcıya tanınan projeye bağlı olarak belirlenen sürelerde, turizm trendlerinin değişmesi halinde yatırımcı da planlarında değişiklik yapabiliyor. Bu nedenle yapılması planlanan saha sayısı 90 ile 110 arasında değişecek gibi görünüyor.

20 BİN FUTBOL SAHASI
Türkiye'de şu an faaliyet gösteren 13 golf sahası var. Son dönemlerde önemli bir yatırım alanı olarak görülmeye başlayan golf sahaları için önerilen yeni yatırım bölgeleri arasına Şanlıurfa, Harran ve Gaziantep de girdi. Önerilen toplam 110 saha yaklaşık 20 bin futbol sahası yani 8 bin 250 hektarlık bir alanı kapsıyor.
Haberin fotoğrafları