kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

AB yerine Afrika Birliği dönemi!

Türkiye olarak derdimiz, 2009-2010 arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde geçici üyeliği kapmak. O yüzden kıta kıta bölündük, strateji geliştirdik.
Hatırlatalım, size önce Latin Amerika stratejisini anlattık. Bu kez rotayı Afrika'ya çevirdik. Afrika deyip geçmeyin!..
Beyaz adam Afrika'yı sömürmüş, kaynaklarını talan etm iş. Afrika aç ve yoksul. Geçen yüzyılın en büyük soykırımı Ruanda' da yapılmış. Afrika bu haliyle insanları kendinden utandırıyor.
Afrika, Afrika'ya ağlıyor! Kabile kavgaları bir türlü bitmiyor, neredeyse Afrika'da her gün ülke sayısı değişiyor. Küresel dünya Afrika'yı planlıyor. Küresel şirketler Afrika'yı izliyor.
Türkiye ise boş durmuyor !
56 üyeli Afrika Birliği'ne 2005'ten bu yana BM nezdinde 'gözlemcilik' yapıyor. Türkiye'nin BM'de ciddi oya ihtiyacı var. Afrika Birliği'ndeki 56 üye ise 56 oy demek! Hal böyle olunca duruyoruz ve Afrika'da rotamızı her Afrikalının rüya ülkesi olan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne (GAC) çeviriyoruz.
GAC bizim yabancımız değil!
Gelişmekte olan marketlerde aynı sepetteyiz. Malum, bizim 'YTL' ile GAC parası 'Rant' yarışıyor. 200 Türk işadamı Güney Afrika'da yatırım yapmış. Güney Afrika 2010 yılında yapılacak olan Dünya Futbol Şampiyonası'na hazırlanıyor.
Her iki ülke sıcak para çekme telaşında ama dertleri doğrudan yatırımcı. Türkiye, dünyanın 16'ncı, GAC ise 22'nci büyük ekonomisi.
Ancak arada derin bir fark var. Türkiye sömürge ülkesi değil, GAC hâlâ sömürgeciliğin izlerini taşıyor.
Güney Afrika'da beyazların kalesi sayılan ve Avrupa'daki çoğu başkentle yarışacak düzeyde olan ülkenin ikinci büyük kenti Cape Town bile mülteci akınına uğramış. Üç metrekareyi geçmeyen teneke evlerden oluşan teneke mahalleler göçün boyutlarını gösteriyor.
Teneke evlerde banyo ve tuvalet yok... Belediyelerin kurduğu sokak tuvaletlerinde ihtiyaç gideriliyor. Pislik kol geziyor.
Teneke evlerin bulunduğu Gugulethu'daki bir dispanseri gezerken her 20 saniyede bir kişinin öldüğü tüberkülozla yüzleşince korkuya kapıldım. BM'nin 'AIDS, tüberküloz ve diyabeti' niye küresel hastalık listesine aldığını bir kez daha iyi anladım.
Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika hastalığın pençesinde. Güney Afrika'da her yıl 200 bin kişi vereme yakalanıyor.
Dünyada her 20 saniyede bir kişi, her yıl 2 milyon insan tüberkülozdan ölüyor. Kuluçka döneminde hastalık belirti göstermediği için taşıyıcı olanlar durumun farkına varamıyor. Çoklu ilaca dirençli tüberküloz yayıldıkça yayılıyor.
Küresel hastalıklar Afrika'yı tehdit ediyor. Küresel şirketler köklü çözüm arıyor. Ama önce ülkelerden yoksullukla mücadele programı gelmesi şart.