kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Bireysel yaptırım geliyor

Irak hükümetinin Şii bakanı yerinde duramadı ve "Elektriğe karşı petrol!.." kartını açıverdi. Öyle ya, "Petrolü keseriz!" denmesi ne kadar akılcı? Bu açıklama gerçeği yansıtıyor mu? Kesinlikle yansıtmıyor...
Çünkü Türkiye, 'Kerkük-Yumurtalık Hattı'ndan akan petrolü kullanmıyor! Türkiye bu hattan geçen petrolden sadece geçiş parası alıyor.
Olay bu.
Gelin, daha gerçekçi olalım! Tabloyu doğru okuyalım!
Dünya petrol rezervlerinin yüzde 10'u Irak'ta. 1 Mart 2003'te ABD'nin Irak'ı işgal etmesinden önce Irak'ın petrol üretimi günlük 3.3 milyon varildi.
Savaşla birlikte Iraklılar artık petrollerini uluslararası piyasalara ulaştıramıyor. Petrol devi Irak, ne acıdır ki, artık günde 1.97 milyon varil petrolü ancak üretiyor, 1.6 milyon varili ancak ihraç ediyor. Üstelik Irak'taki petrol üretiminin ise yüzde 80'i 'Basra' dan geliyor.
Basra deyip geçmeyin!..
Irak'ın güneyi...
Şii bölgesi...
Ve Irak petrolünün ihracat merkezi.
Basra'da kapasite günlük 700 bin varil iken bugün günlük 200 bin varil petrol ancak çıkıyor.
Bizim yüreğimizin acıdığı 'Kerkük' ise bekliyor... Çünkü Kerkük'ten çıkan petrol, sadece ve sadece Irak'ın kendi ihtiyacı için kullanılıyor. Üstelik tartışılan KerkükYumurtalık Boru Hattı'ndan 2007'de toplam 900 bin varil
petrol akıp gitmiş. Oysa bu hat 1.4 milyon varil petrol pompalayabilecek kapasiteye sahip. Ama gelin görün ki, pompalar boşta bekliyor!..
Çok büyük petrol rezervleri olduğu bilinen Kerkük petrollerinin yüzde 26'sına sahip olan ünlü Türk(!) ailesi ise suskun, gelişmeleri izliyor.
Petrolde durum bu. Peki, Türkiye Irak'a ne kadar elektrik satıyor?
Hesap basit.
Veriler bizden değil, ABD Enerji Bakanlığı kaynaklı. Bu veriye göre Türkiye, yılda 24 milyar kw/saat elektrik tüketen Irak'ın Kürt Bölgesi'ne günde 5 milyon kw/saat elektrik satıyor. Bu veri ise 28 milyon nüfuslu Irak'ın elektrik tüketiminin yüzde 10'u.
Ancak herkes hesap yapıyor.
Irak'ın Kürt bölgesine kurulan 1100 megawatlık iki fuel oil santrali iki ay sonra devreye girecek. Kuzey Irak'ın Türkiye'ye ihtiyacı kalmayacak.
O yüzden Milli Güvenlik Kurulu'ndan Irak'ın Kürt bölgesiyle ilgili çıkan yaptırım tavsiye kararının arkasından Ankara'da yoğun bir toplantı trafiği başladı.
Kulislerden yansıyanlara göre, "Ekonomik ambargo yerine Irak'ın Kürt bölgesinde tek tek bireylere dönük yaptırım kararı!" çıkacak bilgisi ulaştı.
Türkiye'nin farklı bir strateji geliştirdiği kesin. Ancak doğru bilgilendirme de şart!
Aman ha!
Sapla saman birbirine karışmasın...