kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Barzani'nin Türkiye'de kaç parası var?

Ekonomik yaptırım uygulamaya başlayacağımız Irak'ın Kürt Bölgesi lideri Mesud Barzani acaba Türkiye'de hangi sektörlerde hangi şirketlere ne kadar para yatırdı? Bize ulaşan bilgiye göre, yatırılan para 2 milyar dolar...
Diyeceksiniz ki; "Yahu, 2 milyar dolarlık yatırımı bilgisine nasıl ulaştınız?
Yanıt basit. "Paranın izini takip et, gerçeği bulursun!.."
Üstelik, Erbil ve Süleymaniye başta olmak üzere Irak'ın Kürt bölgesinin inşaat sahasına dönüştüğü göz önüne alınırsa Barzani'nin finansman kaynakları arasında "İnşaat malzemeleri ve çimento sektörü" ilk sırada yer alıyor.
Biz de Barzani'nin Türkiye'ye yaptığı yatırımla ilgili soruyu, Musul Vilayet Konseyi'nin Birleşmiş Milletler'deki Daimi Temsilcisi olan ve Adam Sosyal Bilimler Merkezi'nin davetlisi olarak 27 Ekim'de Türkiye'ye gelen Anton Keller'e sorduk. Keller, diplomat, "Yangına körükle gidilmez!" dedi.
Sonuçta Irak'ın geleceğine ilişkin sorunların önemli bir bölümünü Kuzey Irak'ın ve Kerkük'ün geleceği oluşturuyor. Kerkük, Musul Vilayeti'ne bağlı bir il. 1992'de 64 aşiretin kendisine temsil yetkisi verdiğini söyleyen Keller diyor ki;
"1932'de Milletler Cemiyeti'nin bize tanıdı ğı özel mülkiyet ve azınlık hakları kararına herkes saygı göstermeli. Konseyi temsil eden aşiretlerin politik bir kimliği yok. Politik kimlik taşıyan Barzani ve Talabani'nin ise Konsey'de yeri yok. O yüzden Konsey, 'Ne Talabani, ne Barzani' diyor. Ne de Osmanlı'nın yeniden uyanış düşüncesine kapıldı. ABD'ye karşı ise mesafesini koruyor."
Peki, Konsey ne anlatmaya çalışıyor?
Yanıtı yine Keller veriyor.
Musul Vilayeti, Türkiye ve İran'a karşı yapılacak saldırılar için kullanılamaz!
PKK'nın silahsızlandırılması için uluslararası hukukun gereği olarak Konsey üzerine düşen görevi yapmaya hazır. Konsey, kaçırılan sekiz askerin serbest bırakılması için uygun bir zemin hazırlanmasına uğraşıyor.