kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Bu kararın altından 'Irak doğalgazı' çıkar

Her gün Irak ile yatıyor, Irak ile kalkıyoruz! Irak'ın Kürt bölgesindeki gelişmeleri izliyor, olası bir sınır ötesi operasyonu tartışıp duruyoruz.
Türkiye-ABD ilişkilerini sorgularken zaman zaman bazı önemli detayları da gözden kaçırıyoruz. Dolayısıyla genel fotoğrafı çekmekte zorlanıyoruz.
Bugün yazacağımız konu da aynen böyle. Henüz Türk medyasında konuyla ilgili tek satır yazı çıkmadı.
Oysa geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi ile Senato'dan Irak ve Irak'ın Kürt bölgesindeki üslerle ilgili önemli bir karar geçti. Temsilciler Meclisi ile Senato'dan çıkan karar, Irak'ın yolculuğu ve bölgenin yeniden konumlandırılmasına ilişkin çok önemli ipuçları veriyor.
* Temsilciler Meclisi, Irak ve Irak'ın Kürt bölgesindeki üslerle ilgili 'kalıcı üs' tabirini kaldırdı. Kalıcı üs tabirini ilk kez 'geçici üs' tabirine çevirdi.
* Senato ise 'kalıcı üs' için kullanılan fonların artık bu tabir yüzünden kullanılmayacağına karar verdi. Yani, ABD bütçesinden geçici üslere kaynak aktarılmayacak.
Konuyu biraz daha açalım.
ABD'nin aldığı bu karar, güç dengelerinin Türkiye lehine dönmeye başladığının, Türkiye'ye yeni rol biçildiğinin sinyalini veriyor. Türkiye, Erbil yakınlarında yeni bir üs kuran ABD'nin 'kalıcı üs' tabirinden rahatsızlık duyuyordu.
Açıkçası Temsilciler Meclisi ile Senato'dan çıkan bu kararla hem Bush hükümeti hem de demokratlar, bir ölçüde Türkiye'ye bölgedeki itibarını iade ediyor. Irak politikasında, ülkelerin rolleri değişiyor! Bundan sonra Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kürt Bölgesel Yönetimi'nin lideri Mesud Barzani için farklı bir yolculuğun başlayacağı kesin... Ancak ortada yanıtlanması gereken bir soru var: "Acaba Kürtler, ABD için güvenilir ve düzgün oyuncu olmayı niye başaramadı?"
İşte bundan sonra hep birlikte bu konuyu tartışacağız. Bana göre sözün bittiği yer burası!
Şimdi, "Yahu bu kararın altından ne çıkar?" diyeceksiniz. Yanıt basit. Sonuçta bu kararın altından ne Irak ne İran ne de Suriye çıkar!
Bu kararın altından dev enerji şirketleri ve Irak doğalgaz boru hattı çıkar!..
Irak'taki petrol rezervlerinin 70 trilyon doları aştığını biliyoruz. Irak Petrol Yasası'nda kazancın büyük kısmı petrol şirketlerine bırakılmış. Türk şirketlerinin ABD'nin aldığı bu kararı dikkate alarak, vakit kaybetmeden Irak Petrol Yasası'nı iyi incelemeleri gerekiyor. Çünkü dünyanın dev enerji şirketleriyle Türk şirketleri arasında stratejik ortaklık kapısı açılıyor. Ceyhan ve Kuzey Irak'a yeni rafinerilerin kurulması kaçınılmaz.
Oysa biz, henüz çıkartılmayan Irak doğalgazı ile ilgili en küçük bir bilgiye bile sahip değiliz. Türkiye, Irak doğalgaz boru hattının geçişini ve doğalgaz çıkarmayı başarırsa, sırtı bir daha yere gelmez. Bulunduğumuz coğrafyanın derdi belli: İş ve aş.
Anladığımız o ki, ABD de Türkiye ile ortak proje üretememenin sıkıntısını görünce, suyun akışını değiştirdi.
Duyurulur!
Değişen rolleri iyi irdelemek lazım.