kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"TBMM'yi linçin vasıtası yapmayız"

ANKARA
AK Parti'li Fırat, MHP'nin devletin ve milletin bütünlüğüne yönelik suçlarda milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması önerisine karşı çıktı..
Seçim öncesi meydanlarda gündemden düşmeyen dokunulmazlık konusu DTP'lilerin Meclis'e gelmesi ve terör olaylarının artmasıyla yeniden alevlendi. MHP, "Bölücülük" suçunun dokunulmazlık kapsamı dışına çıkarılması için anayasa değişikliği teklifini imzaya açtı. CHP, şartlı destek verip, "Tüm dokunulmazlıklar kalksın" derken iktidar öneriye "Meclis hiçbir zaman bir linçin vasıtası olamaz. Hukuk devletinde böyle bir şey yoktur" yanıtı verdi. Yürürlükteki Anayasa, milletvekilleri hakkında, seçilmeden önce soruşturmasına başlanılması koşuluyla, "devletin bölünmez bütünlüğüne ve laik Cumhuriyete karşı işlenen suçları"nı dokunulmazlık kapsamı dışında tutuyor. MHP ise bir adım ileriye giderek, bu suçları işleyenlerin hiçbir şekilde dokunulmazlık zırhıyla korunmaması için anayasa değişikliği teklifi hazırlayarak, imzaya açtı. Ancak AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, dün düzenlediği basın toplantısında MHP'nin bu önerisine, "TBMM hiçbir zaman bir lincin vasıtası olamaz. Hukuk devletinde de böyle bir şey yoktur'' diyerek karşı çıktı. Fırat, şunları söyledi:

HUKUK DEVLETİYLE ÇATIŞIR
"Hukuk devleti, kuralları olan bir devlettir. Taleplere göre hareket etme imkanı mümkün değildir. Dokunulmazlıklarla ilgili savcıların hazırladığı iddianameler ve bunlarla ilgili deliller, TBMM'nin önüne gelir, eğer hakikaten ciddi bir suç unsuru görülürse, prosedüre göre TBMM bu dokunulmazlığı kaldırır. Ama TBMM hiçbir zaman bir lincin vasıtası olamaz. Hukuk devletinde de böyle bir şey yoktur. Dolayısıyla peşin olarak 'şunların dosyaları gelirse kaldıralım', 'şunların dosyası gelirse bekletelim' diye bir niyette de olabilmemiz mümkün değil. Bu hukuk devletinin temel ilkeleriyle çatışmaktadır.'' Fırat, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın demokrasi zirvesi önerisi için de "Silahlar konuşurken demokrasi konuşulmaz, kayıtsız şartsız terörist dediğimiz kişilerin silah bırakması gerekir" dedi.