kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Altın fiyatları rekor kıracak"

Yeni Haber
Altın fiyatlarının gelecek yıl yeni bir rekor kıracağı bildirildi.

Financial Times gazetesi, "altının uzun vadeli görünümünün "parlamayı" sürdüğünü belirtirken Royal Bank of Canada, altının büyük bir olasılıkla yılın sonuna kadar önemli bir düzeltme yaşayacağını ancak fiyatların 2008 yılında yeni bir rekor kıracağını bildirdi.

Financial Times gazetesi, altının durumunu değerlendirdiği "Külçenin uzun vadeli görünümü parlamayı sürdürüyor" başlıklı haberinde Kanada'nın en büyük kuruluşu olan Royal Bank of Canada (RBC) bankasının altına ilişkin tahminlerine de yer verdi.

RBC, altın ile ilgili tahminlerinde Çarşamba günü 808.05 dolardan işlem gören altın onsunun Ocak 2008'de rekor kırarak 850 dolara çıkmasından önce 725-750 dolara ineceğini belirtti.

Altın talebinin mevsimlik bir düşüş beklendiğine dikkat çeken Banka, bunun da büyük ölçüde dünyanın en büyük tüketici olan Hindistan'da Diwali festivali nedeniyle talepteki gerilemeden kaynaklanacağını kaydetti.

Spekülatörlerin kar realizasyonunun da fiyatlarını aşağıya çekebileceğini kaydeden banka, spekülatörlerin büyük açık pozisyonlarını sürdürülemez olarak değerlendirdi.

Buna karşın RBC, altın piyasasının olumlu ivmenin 2000 yıllarının sonuna kadar devam edeceğini belirtirken bunda da doların gelecekteki küresel rolüne ilişkin kaygıların etkili olacağını kaydetti.

RBC Küresel Madencilik Araştırması Müdürü Stephen Walker de "Artan jeopolitik risk ile yoğunlaşan ekonomik belirsizliğin yatırımcıların altın riskini artırmaları için teşvik oluşturmayı sürdürmesi beklenebilir" dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ YÜKSEK TALEPTE SİYASİ GERİLİMLER DE ETKİLİ OLDU"

Financial Times da küresel altın talebinin üçüncü çeyrekte önceki yılın eş dönemine göre yüzde 19 artarak 20.7 milyar dolarlık rekor düzeyine tırmandığına dikkat çekti.

Ülke bazındaki talebi de değerlendiren gazete, talebin üçüncü çeyrekte önceki yılın eş dönemine göre Çin'de yüzde 25'lik bir artış kaydettiğini belirtti. Gazete "Türkiye'deki 86.3 tonu bulan rekor talepte artan siyasi gerilimler, etkili oldu" yorumunu yaptı.

ANKA